Uvodno tekmo so v veliki meri krojile vetrovne razmere na strelišču, zato so vse ekipe z izjemo zmagovalnih Čehov in tretjeuvrščenih Ukrajincev vsaj enkrat obkrožile kazenski krog.

Malijeva si je že v prvi predaji privoščila dva spodrsljaja v strelskem položaju stoje, kar je Sloveniji navrglo skromno 20. mesto. Gregorinova je z le dvema dodatnima nabojema podrla vseh deset tarč in pridobila devet mest. Bauer je nato napredoval v deseterico, po tveganem nastopu na zadnjem strelskem postanku pa je moral Ihanec dvakrat v kazenski krog. Kot deveti je štafeto predal Faku, ki je z velikim zaostankom poskušal pridobiti še nekaj mest. Po stoječem streljanju je pretekel dodatnih 150 metrov in pripeljal slovensko mešano štafeto skozi cilj kot deveti.

"Pomembno, da se je sezona pričela in ni več ugank glede pripravljenosti. Imam nekaj rezerv, vendar sem zadovoljna s prvo tekmo v sezoni. Zaostanek je bil res že precej velik, sicer bi ob boku hitrejšim tekmovalkam lahko pridobila v teku še nekaj sekund," je po današnji preizkušnji dejala Gregorinova.

"Občutek na progi je bil res dober in sem presenečen, da sem bil tekaško konkurenčen, saj mi je v zadnjem obdobju zaradi terapij ramena manjkalo kar nekaj treninga. Pri velikih obremenitvah me rama še nekoliko boli, vendar je bistveno bolje kot v lanski sezoni. Upam, da bo tako tudi ostalo in bom lahko dokaj normalno tekmoval," je svoje občutke pojasnil Fak.

"Z devetim mestom ne smemo biti zadovoljni, čeprav je to še vedno uvrstitev na rob prve tretjine uvrščenih štafet. Slaba tolažba je, da sta tudi biatlonski velesili Rusija in Nemčija končali tekmo le dve oziroma tri mesta pred nami. V prvi predaji Malijeva svojega dela ni opravila po naših pričakovanjih, velik zaostanek je bilo nato praktično nemogoče nadoknaditi. Gregorinova je opravila suvereno, fanta pa sta morala potem več tvegati na strelišču, če sta hotela še izboljšati položaj na končni lestvici. Hitra sta bila v smučini, jima pa ne gre zameriti manj natančnosti na strelišču, kjer sta poskušala kompenzirati zaostanek. Če bi Jakov zadel še zadnji popravljalni strel, bi bili lahko tudi šesti. Vsi trije naši najboljši so tekaško dobro pripravljeni in na tem bomo gradili še naprej," je bila ocena glavnega trenerja Uroša Velepca po prvi sezonski tekmi za svetovni pokal.

Švedsko biatlonsko središče v Östersundu bo med 27. novembrom in 1. decembrom gostilo še šest tekem za svetovni pokal. V moški konkurenci bodo preizkušnje na 20 km in 10 km ter na 12,5 km v zasledovanju, v ženski pa na 15 km in 7,5 ter na 10 km v zasledovanju.