Na župana se je iz okoli 100-glave množice vsul plaz kritik glede domnevno netransparentnega sklepanja dogovora z društvom Epeka in romskim društvom Romano Pralipe Maribor za vzpostavitev romske restavracije Romani kafenava v prostoru nekdanje picerije Ču Ču v mestni četrti Magdalena.

Eden od prisotnih je izpostavil, da je sporni objekt že več kot 100 let spomeniško zaščiten in v bližini šole, okoli katere je že zdaj veliko gostinskih lokalov. Po njegovih besedah je v središču mesta ogromno praznih lokalov, ki bi bili primernejši za romsko restavracijo.

Spet drugi je poudaril, da so se tudi drugi gostinci zanimali za ta objekt, a so bile njihove ponudbe zavrnjene. Društvu Epeka je očital aroganten odnos do okoliških prebivalcev in izpostavil, da v okolici objekta ni dovolj parkirnih mest. »Očitno ste se ustrašili novinarja BBC, ki nas je označil za ksenofobe,« je povedal županu.

Fištravec je pojasnil, da je prejšnje ponudbe zavrnil svet mestne četrti, ki si je doslej neupravičeno lastil prostore. Predsednica sveta mestne četrti Jožica Lešnik Švajger je povedala, da v omenjenem prostoru že od leta 2010 pripravljajo projekt medgeneracijskega centra, s čimer naj bi bili seznanjeni tudi na občini. Ostale ponudnike so po njenih besedah zavrnili, ker so imeli navodilo z občine, da prostor ne sme več biti namenjen za gostinstvo.

»Nobena dejavnost, ki ne uživa podpore okoliškega prebivalstva, ne more biti uspešna, pa če je še tako dobro pripravljena,« je dejala. Množica ji je pritrdila in slišati je bilo vzklike, da ne nasprotujejo Romom ampak gostilni.

Predstavnik društva Epeka Štefan Simončič je pojasnil, da gre pri projektu za socialno podjetje, ki bo prineslo najmanj pet delovnih mest. »Odprimo še več takih podjetij, ki vračajo družbi,« je dejal in poudaril, da so tudi Romi Mariborčani in da si želijo dela in sobivanja s sosedi.

Fištravec je ponovil, da je v objektu mogoče vzpostaviti tako romsko gostilno kot medgeneracijski center. Enako so poudarjali zagovorniki romske gostilne. Ena od slednjih je povedala, da pri ostalih gostinskih lokalih ni bilo problemov glede parkirišč. »Sramotno, da je prvi zbor v zgodovini mesta, ki je bil sklican na ta način, z rasistično podstatjo,« je dejala.

Župan je shod zaključil z besedami, da je poslušal tako argumente za kot tiste proti in da v Mariboru živijo različni ljudje, ki morajo sobivati. »Če želi Maribor imeti boljšo prihodnost, se bomo morali naučiti živeti drug z drugim,« je dejal.