Mustafo Nadžaković so pred leti, ker je bil iz te stroke, iz Bosne poslali za mesec dni delat v Železarno Štore. Ostal je 33 let. Kasneje je zaradi večje svobode, zaradi drugačnega razmišljanja in načina dela ustvaril svoje lastno podjetje, ki se ukvarja z jeklenimi konstrukcijami. Izumi pa so že od nekdaj njegov hobi.

Cilj je bil ustvariti miselno igro, ki bo ljudem zanimiva

»Deset let sem se ukvarjal z jeklenimi konstrukcijami, sedaj se bom preizkusil še v tem,« pravi Nadžaković, ki je razvil Twist ball, miselno igro, žogico, ki temelji na principu rubikove kocke. Njen namen je, da se človek zabava, da pri sestavljanju razmišlja, naredi različne kombinacije. Narejena je tako, da nima notranjega mehanizma in se ne more uničiti. In zakaj bi nekdo v roke raje vzel Twist ball kot pa rubikovo kocko? Po mnenju Nadžakovića zato, ker je to žoga. »Žoga je vedno zanimiva, tako otrokom kot odraslim, in na tem temelji naša filozofija. Želeli smo narediti miselno igro, ki bo ljudem zanimiva. Da bodo morali pri tem, ko bodo iskali kombinacije, zraven tudi razmišljati,« pojasni in poudari, da ta igra nikakor ni namenjena le otrokom, ampak tudi odraslim. Obstajajo različne težavnosti Twist balla. Tako za otroke stare 6 let, kot za odrasle, ki se morajo prav tako nekoliko potruditi, da jo sestavijo.

Idejo je razvijal dalj časa

Na idejo za twist ball je Mustafa prišel po tem, ko je idejno rešitev videl v Bosni in jo vzel v svoje roke. »Josip Matijek je dal le idejno rešitev mi pa smo potem to oblikovali in realizirali. Sam sem to nešteto noči razvijal in sedaj imamo že pravo proizvodnjo, kjer izdelujemo Twist ball,« je povedal in še dodal, da je Matijek idejno rešitev, skico te igre, naredil pred dobrim desetletjem v Bosni, kljub poskušanju pa mu ideje ni uspelo realizirali. Ko je sam to idejo dobil v roke je toliko časa poskušal, dokler mu ni uspelo. »Delal sem vsepovsod po Evropi, celo v Rusiji, ampak v Sloveniji je najlepše in zato sem se odločil, da kljub ponudbam iz tujine proizvodnjo Twist balla zadržim v Sloveniji,« pojasni Nadžaković, ki je, ker je za svoj izum želel reklamo na višjem nivoju, tudi izven Slovenije, igro je sicer poslal že po vsem svetu, celo na Kitajsko, kjer so izdelke tudi odkupili, Twist ball predstavil tudi na »crowdfunding« spletni strani IndieGoGo. In kot pravi so dobili željeni odziv ter kar nekaj ponudb iz tujine, trenutno se dogovarjajo celo z Dubajem.

Največji zbiralec miselnih iger na svetu, je Twist ball ocenil zelo pozitivno

Sam ima v izdelek veliko zaupanje, vendar kot pravi, se zaveda, da je svet poplavljen z vsemi mogočimi izdelki in mu prodaja oziroma številke niti niso tako zelo pomembne. »Tony Fisher, največji zbiralec miselnih iger na svetu, je našo miselno igro zelo pozitivno ocenil in to je zame zelo pomembno,« je še povedal Nadžaković. Izdelek se sicer že prodaja na poštah po Sloveniji, v DZS-ju in na njihovi spletni strani. Twist ball delajo tudi kot poslovno darilo, saj imajo možnost, da na njih natisnejo vse, kar si stranka zaželi. O prihajajočih izumih pa ni želel govoriti, saj, kot pravi, take stvari pridejo same od sebe, spontano.