Kakšen je bil prehod na sneg?

Sneg je vendarle domača podlaga, na kateri se vsi bolje znajdemo. V skladu s pričakovanji ni bilo nobenih težav. Pričakovano mi je težave povzročala skakalnica, zato sem v prvih dveh skokih naredil enako napako, a sem jo že malo odpravil. Zelo težko sem čakal, da se vse skupaj začne. Minule noči spanec ni bil najboljši. Bil sem v velikem pričakovanju in obenem nervozen, kako se bo vse skupaj začelo, zato sem malo težje zaspal.

Vam ni bilo treba v kvalifikacije, ker ste bili ob koncu lanske zime med deseterico v svetovnem pokalu.

Meni so kvalifikacije celo všeč, ker so zaradi adrenalina najboljša priprava na tekmo. Ker je vse okrog mene čutiti veliko tekmovalno napetost, sem si še sam naložil pritisk in se testiral, kako nanj reagiram. Zadnja dva dneva, ko smo smo bili na poti, je bilo že veliko bolj mirno kot takrat, ko smo bili doma.

Vaši dosedanji spomini na Klingenthal.

Letošnji so zelo lepi. Prav zadnji skok na finalni tekmi za poletno veliko nagrado je bil tako zelo dober, da sem se uvrstil med deseterico. Še prej sem bil tretji na celinskem pokalu. Klingenthal je zelo zahtevna naprava, zato mi je enkrat všeč, drugič pa ne.

S kakšno uvrstitvijo bi bili zadovoljni na uvodni tekmi?

Pričakujem, da bom nadaljeval tam, kjer sem končal minulo sezono, ko sem bil prav ob koncu najboljši. Šele tekma bo dejansko razkrila, kakšna je moja forma v primerjavi s konkurenco. Treba bo pokazati najboljše skoke. Klingenthal nam bo nastavil ogledalo, kje smo, ali smo morda kaj zamudili ali pridobili v primerjavi s konkurenco.

Koliko ste spremljali konkurenco?

Imam preveč dela sam s seboj, da bi se lahko ukvarjal še z drugimi. Po večerji bom v miru pogledal izide.

Doslej ste imeli sloves tekmovalca, ki je potreboval nekaj tekem, da je vžgal motorje in jih pognal na vso moč.

Najraje bi takoj zasedel prvi startni položaj. Težko napovedujem, ker nismo še nič konkretnega naredili. Šele pred novoletno turnejo, ko bo za menoj že serija tekem, bom lahko ocenil, v kakšnem ritmu sem začel. Vsekakor je želja, da začnem na višji ravni kot lani.

Kako je iti v sezono po tako uspešni sezoni, kot ste jo imeli lani?

Sproščen ne morem biti, ker je pred menoj še veliko mejnikov, ki jih lahko postavim. Pravzaprav sem si naložil breme za novo sezono. Obenem je to tudi izziv, da še bolj zagnano treniram.

Lani ste sploh prvič v karieri skočili na zmagovalni oder. Glavni trener Goran Janus napoveduje, da je letos čas za vašo zmago v svetovnem pokalu.

Ničesar ne bom obljubljal, vendar bodite pripravljeni na vse možne scenarije.

Pred letošnjo sezono ste povečali obseg treninga.

Naredili smo precej več skokov in vaj za telesno moč. Tako sem padel notri, da mi je bilo že malo dolgčas, ko je bilo obdobje lažjih treningov, saj sem se spraševal, kaj bom pa zdaj počel. Meni je zelo ustrezalo, da smo trenirali več, čeprav je bilo včasih tako, da so me bolele vse mišice in sem težko hodil.

Znova ste vzpostavili hierarhijo v družini, da ste glavni pred bratoma Cenetom in Domnom.

Končno. Moral sem napeti vse sile, da sem bil na tekmah najboljši.