Ker več kot polovica skakalcev ni imela še niti enega skoka na snegu, je bila napetost pred dvema serijama za trening tako huda, da bi jo lahko rezali z nožem. Tudi selektor slovenske reprezentance Goran Janus je bil na trnih, ker sta Matjaž Pungertar in Jaka Hvala v obeh serijah za trening tako rekoč padala iz napake v napako, zato je moral uporabiti vse psihološke trike za pripravo pred kvalifikacijskim skokom. Pri Hvali je uporabil tudi začetniško primerjavo s pionirčkom, da sta nato opravila nalogo s prebojem na jutrišnjo tekmo v skladu s slovesom. »Ker mi nikakor ni uspelo ujeti pravih občutkov in sem zamujal na mizi, sem bil zelo nervozen, zato sem še toliko bolj vesel, da sem končno sestavil soliden nastop,« je povedal Jaka Hvala (12. mesto), ki je lani prav v Klingenthalu dosegel svojo prvo zmago v karieri. »Niti za trenutek se nisem oziral na dogodke iz februarja. Enostavno ni bilo časa, saj sem imel preveč drugega dela s samim seboj,« je dodal 20-letni skakalec iz Ponikev. »Po polomiji na treningu sem bil že zelo v skrbeh, zato je bil že skrajni čas, da sem sestavil malo boljši skok. A kvalifikacijski skok je bil daleč od popolnosti,« je bil iskren Matjaž Pungertar (18. mesto).

Med peterico, ki je morala v kvalifikacije, je najbolj konstantne skoke včeraj pokazal Jurij Tepeš (7. mesto v kvalifikacijah), kar v preteklosti zanj na začetku sezone ni bilo značilno. »Z vsakim skokom na snegu je več sproščenosti. To je tisto, kar sem pričakoval, zato lahko grem z dvignjeno glavo naprej. Po nestrpnem pričakovanju zime vidim, da sem vsaj približno konkurenčen. Najbolj sem vesel, da grem lahko mirno spat. Za tekmi ob koncu tedna takoj podpišem, da naredim take skoke, kot so bili prvi trije na snegu,« je bil vesel Jurij Tepeš. Čeprav je bil Jernej Damjan brez enega skoka na ledeni smučini, je po treningu kazalo, da se bo brez težav prebil na tekmo, nato pa je v kvalifikacijah sam naredil veliko napako.

Izmed obeh Slovencev, ki sta bila na tekmo uvrščena vnaprej, se je Peter Prevc vseskozi držal v zlati sredini, medtem ko je Robert Kranjec z največjo daljavo druge serije 139,5 metra pokazal svoje sposobnosti šampiona. »Vesel sem, saj smo se dobro znašli glede na to, da je imela konkurenca več skokov od nas v ledeni zaletni smučini. Občutki so dobri, zato pričakujem, da se bo vse izteklo tako, kot se mora. Zdaj bomo prestavili le še v višjo prestavo. Zame je najbolj pomembno, da nimam težav v zaletni smučini. Na doskočišču je sicer veliko kamnov v snegu,« meni Robert Kranjec.

Na današnji ekipni tekmi bodo za Slovenijo v tem vrstnem redu nastopili Tepeš, Kranjec, Hvala in Prevc, ki jih vsa konkurenca uvršča med glavne favorite, saj so bili lani na vseh petih tekmah na odru za zmagovalce. Glede na včerajšnje skoke so favoriti Poljaki (v kvalifikacijah trije med prvimi petimi, za nameček je imel Stoch s 145 metri najdaljši skok dneva), Nemci in Avstrijci.