Uroš, tekmovalci so bili željni zgodnejšega odhoda v Skandinavijo. So potolaženi?

So. Imeli smo odlične razmere. Sicer je dva dni grozno pihalo, podrlo je tudi protivetrno zaščito na strelišču. Vendar smo imeli srečo, da so zaradi ruske reprezentance, ki je imela na prizorišču izbirno tekmo, pohiteli s popravilom in verjetno tudi sofinancirali popravilo. Zaradi tega smo bili tudi mi na boljšem.

Ste se priključili Rusom na izbirni tekmi?

Ne, tega niso želeli. Smo jih pa gledali, kako sprintajo. Imeli smo interno tekmo s češko reprezentanco.

In kaj je pokazala? Je bil Jakov Fak najhitrejši?

Ne bom povedal. Je bila pač interna tekma. Lahko pa rečem, da sem zadovoljen, seveda ob pogoju, da sta najboljša Čeha Moravec in Soukup ohranila raven iz pretekle sezone in so preostali referenca za primerjavo. Samozavestni gremo na prve tekme.

Kaj pa rama Jakova Faka?

Ni imel težav ali bolečin. To je najpomembnejše. Nismo se pa še dokončno odločili, ali bo v nedeljo na tekmi štafet nastopil. Če se bolečina znova pojavi, ne bomo tvegali. Odločili se bomo v soboto, trenutno je še deset odstotkov možnosti, da ne nastopi. Klemen Bauer, Andreja Mali in Teja Gregorin so pripravljeni.

Je bil za to sezono vadbeni program zastavljen drugače, ker so sredi sezone na sporedu še preizkušnje v Sočiju?

Ne bistveno. Tako in tako ne delajo vsi tekmovalci po enakem vadbenem načrtu. Del, ki je sposoben poseči po kolajnah, je delal po ustaljenem programu in verjamem, da bodo tega znova sposobni. Denimo Teja Gregorin je naredila vse, kar smo načrtovali, Jakov pa zaradi boleče rame ni. Mesec in pol je imel zelo prilagojen trening. Sklop vadbe smo kar izpustili, del pa prilagajali vsakih nekaj dni. Seveda zaradi tega ni slab, ni pa v takem stanju, kot bi lahko bil. Če en odstotek razlike odloča o kolajni ali 15. mestu, potem je to veliko.

Za uvodne tekme sezone je vedno veliko zanimanje. Hkrati se šele išče razmerje znotraj reprezentance. Zanimivi bodo tudi tekme IBU in izbor četrtega za uvodno posamično tekmo svetovnega pokala, kjer mora po vašem mnenju Janez Marič pokazati več od Simona Kočevarja in Lenarta Oblaka, da bo znova pridobil vaše zaupanje.

Trije, Jakov Fak, Klemen Bauer in Peter Dokl, so bili izbrani že na podlagi preteklih dosežkov. Za Janeza Mariča pa sem res dejal, da mora biti na tekmah IBU boljši za več kot sekundo. Tudi Janez se tega zaveda. Da samo premaga mlajša dva, ni dovolj. Janez se želi vrniti med najboljše, to pa je možno le z dobrim tekom. Seveda bomo najbolj veseli in bo odločitev toliko lažja, če bodo pri vrhu. Vse pa bo pokazala tekma. Če bo Janez dobro tekel in bo razlika majhna, se bom seveda odločil zanj, ker vem, da bi lahko potem v svetovnem pokalu ob boljšem streljanju naredil rezultat. Če pa bistvene razlike v teku in streljanju ne bo, se bom odločil za mlajšega, saj potrebuje več priložnosti. Upam, da se Janez vrne na pota stare slave. Skrbi me le njegova borelija. Je pa dejstvo, da bo na tekmi v Idre izjemno močna konkurenca. Večina tistih v močnih reprezentancah, ki ni uvrščena v štafete mešanih ekip, bo tam. To pa pomeni 150 biatloncev in več.

Imate kakšne druge informacije konkurence?

Vsi se hvalijo, kako dobro so trenirali in kako dobro so pripravljeni. Ter da gredo novim zmagam naproti. Mi se tudi hvalimo. Vsem povemo, kako je Jakov vse super naredil, vemo pa, da ni povsem tako. In zdaj upamo, da tudi pri njih ni vse tako, kot se hvalijo.