Startup vikendi so intenzivne, interdisciplinarne delavnice, ki so osredotočene na konkretizacijo projektov. So tudi dogodki, na katerih mladi razvijajo svojo poslovno idejo po najsodobnejših metodologijah. Na tokratnem dogodku, ki je namenjen predvsem študentom, bodo udeleženci svoje ideje uresničevali po načinu dizajnerskega razmišljanja (d.school) ter metodah "lean startup" in "business model generation."

Vseslovenski startup se je danes ob 17. uri začel na dveh lokacijah v Ljubljani (Tehnološki park Ljubljana in Ljubljanski univerzitetni inkubator), poteka pa tudi v Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu in Kopru. Med glavnimi govorci na dogodku bo prvi mož podjetja Studio moderna Sandi Češko, sodniki bodo poslovneži in investitorji Janez Bašter, Branko Drobnjak, Tajana Zabasu, Aleš Ruter in Borut Potočnik.

Na startup vikendu bodo prisotni lokalni uspešni podjetniki in mentorji, ki bodo s svojimi znanji podjetniškim ekipam pomagali do čim boljšega poslovnega modela oziroma prvega prototipa. Mentorji bodo zadnji dan sestavili komisijo, ki bo med vsemi idejami razglasila zmagovalca. Med slednjimi bodo tako Rok Stritar in Blaž Zupan z ljubljanske ekonomske fakultete, Oliver Zofič, Matej Golob iz podjetja 30Lean, Štefan Furlan ter Alex Vojčinovič.

Danes se bodo udeleženci dogodka zbrali in pričeli s predstavitvami svojih poslovnih idej. Organizatorji bodo zbrali najboljše ideje, nato bodo tvorili skupine udeležencev z različnimi komplementarnimi znanji, potrebnimi za realizacijo teh idej. Ekipe bodo imele nato cel vikend časa, da iz osnovne zamisli pripravijo zanimiv prototip, ki ga bodo predstavili ob zaključu dogodka pred komisijo.

Udeleženec startup vikenda Gašper Bergant, sicer študent arhitekture, je za Dnevnik.si povedal, da se je dogodka udeležil predvsem zaradi povezovanja s študenti drugih fakultet. "Za uspešen podjetniški projekt so potrebna komplementarna tako s področja naravoslovja kot družboslovja, kot je denimo ekonomija oziroma poslovodenje. Sam o ekonomiji oziroma financah ne vem prav veliko, zato bomo v ekipi imeli vsaj enega ekonomista," je razložil 24-letni študent.

Študent fakultete za računalništvo in informatiko Klemen Štruc je razložil, da so na startup vikend v Ljubljano prišli z že izdelanim osnutkom poslovne ideje. Tako bodo do konca dogodka poskušali razviti storitev za izvajanje promocij preko obvestil na omrežju facebook. "Ugotovili smo, da so obvestila na facebooku zelo učinkovit kanal za promocije. Imamo pa še precej vprašanj, na katere bi radi rekom tega vikenda dobili odgovore," je strnil Štruc.