"Sploh nisem zadovoljen s pravili. Za gledalce je bolj ali manj nemogoče, da bi jih spremljali," je dejal tudi predsednik krovne smučarske zveze (Fis) Gian Franco Kasper prejšnjo sezono na svetovnem prvenstvu. Takrat je napovedal, da bodo v zvezi razmislili o spremembi pravil, a vsaj v prihajajoči prihodnosti bo vse skupaj še za odtenek bolj zapleteno. Po številnih težavah v lanski sezoni je Kasper vse te skrajšave naletov in težave pri ocenjevanju označil celo za kabaret.

Doslej veljavno pravilo, po katerem so lahko trenerji uveljavili znižanje zaletnega mesta pred nastopom svojih tekmovalcev, so uvedli zaradi varnosti; toda zaradi precejšnjih bonusov so jih začeli izkoriščati tudi za taktične namene, saj so skakalci lahko za zaletno mesto ali dve nižje izhodišče dobili več točk. Z novim pravilom želijo omejiti prav taktiziranje. Po novem bo namreč skakalec, če bo trener zahteval znižanje zaletnega mesta, dobil dodatne točke le, če bo s skokom dosegel 95 odstotkov velikosti skakalnice (npr. na 120-metrskih napravah bo moral tako skočiti vsaj 114 metrov). Če bo ostal pod to vrednostjo, dodatnih točk ne bo.

Po drugi strani pa bodo več točk dobili skakalci, ki bodo imeli res slabe razmere. Pri vetru v hrbet bodo namreč vrednosti točkovnega nadomestila povišali za 21 odstotkov.

Novost v letošnji sezoni, ki sicer ni povezana s pravili, pa bo tudi ta, da črte, kamor mora skočiti skakalec, da prevzame vodstvo, ne bodo videli le gledalci pred televizijskimi ekrani, ampak tudi gledalci ob skakalnicah ter seveda tekmovalci. S pomočjo tehnologije bodo na hrbtišče skakalnice izrisali virtualno črto, kar pomeni, da bodo tudi skakalci med letom vedeli, kje približno morajo pristati, da se zavihtijo na trenutno prvo mesto.