Po svetu se je sicer pandemija okuženosti s hivom umirila, saj se je dostopnost do zdravil izboljšala tudi v podsaharski Afriki, kjer je največ okuženih. Vendar pa v razvitem svetu število okuženih raste med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Tako je tudi okuženost s hivom v Sloveniji izrazita v tej skupini, je pojasnil Tomažič na današnji novinarski konferenci.

Po besedah generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojce Gobec so lani v Sloveniji na novo potrdili okuženost z virusom hiv pri 42 moških in pri treh ženskah, enak trend se obeta tudi za letos. Od tega so lani prvič po letu 2001 odkrili okužbo pri intravenoznem uživalcu drog.

Teden testiranja za okužbo s hiv

V Sloveniji je problematično tudi prepozno odkrivanje okužbe. Več kot tretjina jih pride na testiranje oz. v bolnišnico že z napredovalo okužbo, pri četrtini novoodkritih pa je okužba napredovala že v bolezen aids. Tako je namen prvega evropskega tedna promocije testiranja na okužbo s hiv, ki se začenja danes in končuje 29. novembra, predvsem širiti zavedanje o prednostih testiranja in pomenu povečanja števila testiranih na okužbo s hiv tako med prebivalci kot med zdravstvenim osebjem, s ciljem zmanjšati število poznih diagnoz in izboljšati možnosti zdravljenja za okužene.

Primarna zaščita pred širjenjem okužbe je varna spolnost, uporaba kondoma in lubrikanta in dobro poznavanje spolnega partnerja, pravi Tomažič. Predvsem za rizične skupine pa je priporočljivo testiranje na hiv. Prednosti zgodnjega odkrivanja okuženosti s hivom so tako v podaljševanju življenjske dobe okuženega, saj je zdravljenje ob hitrem začetku zelo uspešno, prav tako se z odkritjem okužbe lahko prepreči širjenje virusa naprej. Kot pravi, virus širijo predvsem tisti, ki ne vedo za okuženost.

Testiranje v Sloveniji razmeroma redko

Vendar pa se v Sloveniji ljudje razmeroma redko odločajo za testiranje na hiv, čeprav imajo to možnost tako pri družinskem zdravniku, kot tudi v anonimni ponedeljkovi ambulanti na infekcijski kliniki.

Ob evropskem tednu bodo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana izvajali testiranja. V ponedeljek bo testiranje potekalo med 12. uro in 14.30, od torka do petka pa med 13. in 14. uro. Izvidi bodo na voljo že naslednji dan ob isti uri, petkovi izvidi pa v ponedeljek v času testiranja.