Današnji dogodek na Metelkovi predstavlja drugi vrhunec reševalne akcije Radia Študent. Prvi je bila ReŠolucija, ki se je odvila 24. oktobra. Na protestnem shodu v podporo RŠ se je zbralo okoli tisoč ljudi, organizirani pa so bili tudi že trije simpoziji, o neodvisni kulturi, vlogi RŠ v slovenski družbi od leta 1968 do danes in v sodelovanju z ZRC SAZU o vlogi neodvisnih medijev. Poleg tega se je od 1. oktobra, ko so pričeli zbirati sredstva in podpise za peticijo zvrstili tudi številni manjši dogodki v različnih klubih. Da bodo za delovanje radia potrebovali dodatne vire financiranja pa so pri RŠ ugotovili julija, ko je bil sprejet rebalans ŠOU.

Kot je povedal odgovorni urednik Bojan Anđelković, bodo vsi nastopajoči danes nastopili zastonj v podporo Radiu Študent, njihovo število pa je dober pokazatelj, kako vpleten je Radio študent v vse sfere kulture, ne zgolj alternativne. »Sodelovanje glasbenih skupin, klubov in institucij kaže, da je Radio Študent medij z veliko podpore, zato se ne bomo tako hitro predali,« še dodaja.

Enotna vstopnina za vse klube je na Metelkovi sicer redkost, a so bile v preteklosti že prireditve, ki so klube združile v enoten dogodek. Posebnost današnjega reševanja Radia Študent pa je, da so se vključili prav vsi klubi, tudi tisti manjši, ki običajno nimajo redarjev in vstopnine. »Bile so že akcije za pomoč na Metelkovi, a so običajno sodelovali štirje klubi. Tokrat imamo res celotno Metelkovo, se pravi trinajst lokacij,« pojasnjuje Anđelković.

Alternativni viri financiranja omogočajo programsko neodvisnost

Samo zbiranje sredstev za reševanje Radi Študent poteka po načrtih. Do danes so uspeli s prostovoljnimi donacijami zbrati že malo manj kot 16 tisoč evrov od 50 tisoč potrebnih. Pričakujejo, da bi jim današnji dogodek lahko pomagal količino zbranih sredstev podvojiti, preostanek pa želijo zbrati do konca koledarskega leta. Razliko si obetajo predvsem od obljubljenih sponzorstev, še naprej pa bo delovala tudi spletna stran, kjer lahko sredstva prispevajo posamezniki, čeprav kampanja ne bo več tako intenzivna.

Anđelković ostajajo optimističen, da RŠ zaradi pomanjkanja sredstev ne bo moral črtati vsebin s programa. Pravi tudi, da bi v primeru prihodnjih težav takšne mesec ali dva trajajoče akcije poskusili ponoviti tudi v prihodnjih letih. »Gre za širitev vira financiranja, ki omogoča, da ostajaš programsko neodvisen.«

Metelkova je ob večjih dogodkih vselej privlačila veliko število obiskovalcev, zna pa včasih na obisk negativno vplivati kislo deževno vreme, kakršno nas spremlja te dni v Ljubljani, vendar vreme Anđelkovića ne skrbi. »Nihče ni pričakoval, da bo novembra vreme dobro. Lahko bi bilo hujše, lahko bi bil še večji mraz. Ob morebitnem slabem vremenu pa se bodo obiskovalci lahko skrili v trinajst prostorov in to za ceno, ki je za velikost dogodka in dobre namene res ugodna.«