Sporočilo, ki s takšnim moralističnim opletanjem prihaja iz političnega vrha, je le potrjevanje večine, ki meni, da ni nič narobe, ko preskočijo vrsto pri zdravniku. Da ni nič narobe, če njihov otrok pride v vrtec, ker nekdo pozna nekoga. Da ni nič narobe, ko »samo za trenutek« parkiramo na pločniku ali kolesarski stezi. Da ni nič narobe, če gostinec, ki se težko prebija iz meseca v mesec, zbriše kakšen račun. Da ni nič narobe, ko sosed, ki težko stakne konec s koncem, prejema socialno pomoč, ker ima z ženo prijavljeno različno stalno prebivališče in tako rekoč sam skrbi za otroke... Gre za drobne korake, ki pa sešteti in nadgrajeni, počasi, a vztrajno uničujejo jedro vsega dobrega.

Kako zelo minister ne razume razhajanj med izgovorjenim in dejstvi, kaže tudi izgovor, da »kot minister ni mogel več gledati, kako se škoduje podjetju, ki ima 95-odstotni izvoz in mora imeti ugled doma in v tujini«. Skoraj 350.000 evrov državne pomoči je prejelo podjetje Emo Orodjarna v času, ko je bi minister, kar vsekakor ni referenca, s katero bi se podjetnik hvalil tujim partnerjem in jim pri tem pojasnjeval, da se je »izločil« iz odločanja o dodelitvi pomoči. Verjetno je preprosto poiskati klinično diagnozo ministrovega samozanikanja, saj je to v politiki nujni pogoj, tako rekoč prva lekcija. Nekoliko težje je razumeti predsednico vlade, ki ne zmore moči zbrcati iz vlade ljudi, ki se načrtno trudijo potrditi javnost v »saj so vsi isti« prepričanju.

Zaključek zgodbe je v bistvu še najbolj plastičen prikaz kulture »bivanja« pri nas. Minister Stepišnik bo odslej poslanec Stepišnik in se bo tako znotraj državnih jasli preselil le na druge seske. Kot tudi prvoizgnani iz te vlade, minister za črne gradnje s črno gradnjo Igor Maher, ki je ministrovanje zamenjal za podpredsedniško mesto v nadzornem svetu Elesa. Ta medfunkcijska migracijska shema, ki ni tuja ne levim ne desnim, je tista, ki uničuje prihodnost, saj daje vtis, da le vozovnica za politični vlak zagotavlja prihod v cilj. Trenutno te vozovnice prodajajo stranke levice, a tudi vrsta pred blagajno na desnici ni nič krajša. Sistem je namreč že vzpostavljen, treba je le počakati na priložnost.