Afero sprožilo stanovanje vodje županovega kabineta

Prvi so pred štirinajstimi dnevi udarili svetniki stranke Socialnih demokratov in županu očitali, da jim pri poravnavi z družbo SGP Gorica ni povedal vsega, nato se mu je prejšnji teden zgodila afera Klaut z vsakodnevnimi novimi nadaljevanji. Vodja županovega kabineta Klaut je namreč kljub mesečni neto plači 1600 evrov za stanovanje občinskega stanovanjskega sklada plačeval 208 evrov neprofitne najemnine – medtem ko na neprofitno stanovanje čaka vsaj 150 prosilcev. Še več, na obvestilo stanovanjskega sklada, da ne dosega več kriterijev za neprofitno najemnino, se je pritožil, ker je sklad njegovo premoženje preverjal prehitro. Občina, kjer je zaposlen in ki jo vodi njegov kolega, pa je njegovi pritožbi ugodila. »Kot župan nimam pristojnosti nikomur odvzeti tistega, kar mu po zakonu pripada. Nisem se mogel odločati na podlagi morale in etike, tako bi se odločil drugače, temveč po zakonu in predlogu, ki ga je pripravila naša pravna služba. Če je bilo kar koli drugega narobe, naj o tem presodijo pristojni organi,« na očitke odgovarja župan.

Direktorica stanovanjskega sklada Nataša Leban, sicer tudi Arčonova tekmica na zadnjih županskih volitvah, je sledila morali: »Tudi če je določen rok za preveritev premoženjskega stanja neprofitnega najemnika pet let, se ne moremo delati, da sprememb nismo opazili.« Potrdila je tudi, da bodo na skladu najverjetneje v ponedeljek proti Klautu vložili kazensko ovadbo, saj se je med pregledom dokumentacije, ki jo je pred leti poslal na razpis za dodelitev stanovanja, izkazalo, da je pozabil navesti vse svoje premoženje. Lebanova je v Arčonovem mandatu večkrat opozorila, da občina stanovanjski politiki ne namenja prave podpore. Je torej afera Klaut že napovedala nove županske kandidate? Lebanova odgovarja, da o vnovični kandidaturi za županjo v trem trenutku še ne razmišlja.

Prepotratna obnova mestnega trga

Anonimnim piscem na Goriškem tudi drugih tem ne zmanjka. Svetnik Miran Mullner (SNS), ki večkrat glasno kritizira delo župana, anonimk ne jemlje kot del predvolilne kampanje, temveč jih pripisuje težavam, ki naj bi jih imel Arčon znotraj svoje stranke. »Je pa v teh anonimkah tudi nekaj resnice in tak klientelizem je nepotreben. Ljudje na vrhu bodo morali za svoja dejanja sprejeti tudi odgovornost,« pravi Mullner. Se pa denimo ne strinja z očitki, da župan s 3,5 milijona evrov vredno prenovo mestnega središča, ki je ena od njegovih predvolilnih obljub, razmetava z denarjem v neprimernem času. »Mestni svet je že pred dvema letoma potrdil to naložbo in tedaj ni imel nihče nič proti. V zadnjih letih se je v mesto zelo malo vlagalo, veliko denarja je šlo na podeželje in naredimo že mesto končno mesto,« razmišlja in pritrjuje županu, da tudi obnova mestnega središča ljudem daje delo. Župan odgovarja, da je urejanje središča mesta nujno zaradi dotrajane podzemne komunalne infrastrukture (njena obnova je vredna polovico naložbe), da je gospodarno, da poleg uredijo še zunanjo površino, in da bi bilo negospodarno, če bi se zdaj odpovedali dobremu milijonu evrov evropskih sredstev, ki so jih pridobili za obnovo trga.

Naložbe v zadnjem hipu

Nekdanji novogoriški župan Mirko Brulc (SD) nasledniku ne privošči plakatov, luknjanj zračnic in anonimnih pisem. »To ni način, niti v predvolilnem boju,« je jasen. A hkrati ne skriva, da ima skupaj s svojo stranko na delo občinske uprave kar nekaj pripomb, in opozarja, da je bilo doslej uresničenih zelo malo predvolilnih obljub. »Nekaterim naložbam se bo treba v tem času odpovedati in mislim, da bi moral imeti župan danes drugačne prioritete, kot so rolkarski poligon, mestno središče in magistrala,« odgovarja Brulc in svari: »Župani, ki zadnji hip izvajajo največje naložbe in urejajo mestna jedra, kjer bodo dobili volilce, niso junaki. Dobili bodo sicer volitve, a to za mesto ni prava pot.«

S prave poti pa so tokrat skrenili tudi županovi nasprotniki, ki so raje kot soočenje izbrali anonimnost in v zgodbo vpletli tudi županovo družino. »Pogumno dejanje oseb, ki si ne upajo razkriti svoje identitete. Vedno odgovarjam na vprašanja občanov in vedno sem na voljo,« se je na dogajanje odzval Arčon. Proti neznanemu storilcu, ki je posegel v njegovo dobro ime in mu luknjal gume na avtomobilih, bo zato v prihodnjih dneh vložil kazensko ovadbo.