Niso pa ga prejeli še niti celjski kriminalisti, ki pa bodo, če se bodo domnevne nepravilnosti potrdile, zagotovo ukrepali in napisali tudi kakšno ovadbo. Kot smo izvedeli neuradno, pa naj bi poročilo odgovorne precej obremenjevalo. Še posebej Mlakarjevega predhodnika Aleksandra Kotnika, ki je zavod vodil do decembra lani in ga zapustil v precej nezavidljivi finančni situaciji. Izguba je namreč ob koncu leta znašala 377.000 evrov. Kotnika, ki zdaj zaseda stolček ravnatelja ravenske glasbene šole, smo poklicali in se pozanimali, ali je nemara on seznanjen z vsebino poročila.

Vendar nam je to zanikal, češ, da tudi ne more biti, ker da je poročilo tajno. A to naj ne bi povsem držalo, saj nam je Mlakar zatrdil, da je Kotnik moral poslati pripombe na vmesno poročilo, končnega pa res nato še ni videl nihče. »Delovna inšpekcija je ukrepala, nepravilnosti, ki so jih ugotovili njihovi inšpektorji, smo odpravili in zdaj poslujemo v skladu z zakonodajo, kaj bo pokazalo davčno poročilo, pa še ne vemo,« je za Dnevnik dejal Mlakar.

Skrivnostni stroški so rasli v nebo

Spomnimo, da so mnogi, tudi svetniki, opozarjali na nepravilnosti, ki naj bi se dogajale in so superzavod morda tudi pripeljale v rdeče številke. Najbolj jih čudi, kako je lahko strošek dela prek študentskih napotnic narasel kar za 114 odstotkov, ko pa je bil bazen zaradi obnove kar pol leta zaprt, obratovalnih smučarskih dni na smučišču Poseka pa so našteli le 40. Naši viri pravijo, da naj bi menda iz blagajne zavoda plačevali tudi masaže, a računov zanje ni v evidenci. Še najbolj pa je mnoge zbodlo, da so med člane sveta zavoda brezplačno razdelili letne vstopnice za uporabo tako bazena kot tudi savn in smučišča, pa tega niso ustrezno zavedli kot boniteto, od katere bi odvedli tudi dohodnino. »Vstopnic nisem razdelil jaz, pač pa je bila to odločitev sveta zavoda. Sicer pa so jih vsi člani vrnili in jih ne uporabljajo,« je zaplet z vstopnicami pojasnil Kotnik.

Kar zadeva očitke glede izdajanja študentskih napotnic, prek katerih so delali tudi upokojenci, pa Kotnik še vedno trdi, da je bila to splošna praksa in so to počeli tudi drugi. Poleg očitkov, da naj bi imelo od izdajanja študentskih napotnic korist podjetje Eurosplet, ki sta ga leta 1999 skupaj ustanovila Peter Oder, dosedanji poslanec, ki se bo moral z vrnitvijo ministra Stanka Stepišnika v poslanske klopi posloviti od položaja, in župan Tomaž Rožen, pa nekateri opozarjajo, da so se študentske napotnice izdajale tudi za dela, ki jih ne bi smeli prepuščati študentom. V uredništvu razpolagamo z dvema napotnicama, ki sta bili februarja in marca lani izdani na ime osemnajstletnika, ki je bil napoten na vzdrževanje objektov. »Gre za dela, za katera delavec zagotovo potrebuje določene izkušnje, da o referencah in drugih predpisih, potrebnih za opravljanje takšnih del, ne govorimo,« opozarjajo naši viri.

Poslovanje se izboljšuje

Sicer pa je občina Ravne doslej za pokrivanje izgube superzavoda iz svojega proračuna namenila 280.000 evrov, še 100.000 evrov ostaja odprtih. »Trudimo se, da bi ta znesek spravili v proračun za prihodnje leto, sicer ne vem, kaj bo,« pravi Mlakar, ki mu je izgubo v prvih devetih mesecih letošnjega leta uspelo znižati na vsega 30.000 evrov, prihodkov pa so imeli za kar 60.000 evrov več kot lani v enakem obdobju. »Veliko bolje kot lani je letos zaseden tudi mladinski hotel, imenovan Punkl, kjer so do avgusta imeli toliko nočitev kot lani do tega trenutka,« je zadovoljen Mlakar.