»Fante ves čas ujčkam, a to ne more iti v nedogled. Jasno je, da morajo končno dozoreti. Sposobni so velikih stvari, ampak v njihovih glavah se mora nekaj nujno spremeniti. Čudno je, da jaz bolj verjamem vanje kakor oni vase. Vsaj trenutno je več kot očitno, da nismo na isti valovni dolžini. V ekipo vlagamo veliko treningov, pogovorov, analiz, naporov, skratka vsega, kar naj bi bilo potrebno za uspeh, ampak sami sebi smo največji sovražnik,« se je po porazu v Zlatorogu jezil trener Vladan Matić, sicer vedno miren, prijazen in uglajen srbski strokovnjak. A zaloputnjena vrata garderobe po tekmi in nadpovprečno visoki toni so nakazovali, da je tudi selektorju reprezentance Srbije, kar se je menda prvič zgodilo v trenerski vlogi pivovarjev, počil film.

Napoved garanja namesto ujčkanja je bila prva Matićeva miselna sprememba (beri: obrnitev plošče), kmalu pa je sledila tudi druga. »To, kar bom dejal, je s športne plati napačno, a je čista resnica. Na povratni tekmi na Madžarskem nimamo nobenih možnosti. Tam nimajo kaj iskati niti precej kakovostnejše ekipe od naše. Uporabiti moramo pamet, skušati odpočiti nekatere nosilce igre, saj nas pozneje čakajo pomembnejše in odločilnejše tekme kot ta v Veszpremu, predvsem doma proti Zagrebu v ligi prvakov in derbi slovenske lige proti Gorenju,« je še vroče glave takoj po porazu v Celju dejal Matić in opozoril predvsem na razliko v številu tehničnih napak: njegova ekipa jih je storila kar 15, gostje pa le pet.

Druga sprememba mišljenja je – kljub dejstvu, da je Veszprem doma še večji favorit kot v Celju – sledila po treznem premisleku in ohladitvi glave. »Jasno je, da se vnaprej ne predajamo, da ne gremo na Madžarsko z belo zastavo in da bomo skušali presenetiti. No, če bo Veszprem visoko povedel, bom priložnost za igro ponudil vsem svojim fantom, da začutijo, kako je igrati na vročem igrišču in v peklenskem vzdušju v gosteh. In da pokažejo, česa so sposobni v takšnih okoliščinah,« je dejal Matić (tik pred koncem tekme v Celju je izgubil živce zaradi vedenja Renata Sulića, gostujočega krožnega napadalca in nekdanjega člana celjskega kluba, ki je po njegovem mnenju zelo umazan igralec in je od pivovarjev nekoč več dobil, kot jim je dal), ki pa po domači sredini prvenstveni generalki proti Krki nima razlogov za dodatni optimizem. Celjani so sicer zmagali s 26:21, a Novomeščani so v 21. minuti vodili z 11:9 in Matiću bolj ali manj preprečili, da bi nosilce igre odpočil pred jutrišnjim gostovanjem ob Blatnem jezeru.

V dvorani v Veszpremu, ki je kopija celjskega Zlatoroga, bo Celjanom delo vsaj malce olajšalo dejstvo, da pri gostiteljih ne bo igral prvi zvezdnik Laszlo Nagy. Ta je v Celju že v 23. minuti staknil poškodbo kolena (po nerodnem doskoku je dobil hematom in odšepal v slačilnico), zaradi katere bo moral počivati dva tedna. »V Celju smo naredili preveč napak, da bi premagali Madžare, čeprav smo bili več kot 40 minut povsem enakovredni. A gostje so kaznovali serijo naših napak in si priigrali prednost, ki je ni bilo več mogoče nadoknaditi. V Veszprem lahko gremo sproščeni, saj nimamo česa izgubiti in nihče od nas ne pričakuje zmage,« pravi vratar Urban Lesjak, ki je v Zlatorogu zbral šest obramb, od tega tudi dve sedemmetrovki.