Z izbiro Klingenthala na vzhodu Nemčije tik ob meji s Češko je Mednarodna smučarska zveza (Fis) prekinila dolgoletno tradicijo otvoritvenih tekem sezone v Skandinaviji pred praznimi tribunami. »Ideja o startu v sezono v srednji Evropi je v naših glavah zorela nekaj časa. Povsem je dozorela potem, ko smo lani decembra v Sočiju videli, kako je možno s pomočjo najmodernejše tehnologije za uskladiščenje snega organizirati tekmo kljub pomanjkanju snega in ob visokih temperaturah,« je odločitev pojasnil direktor svetovnega pokala Walter Hofer.

Pedantni Nemci so na skakalnico razgrnili sneg iz lanske zime, ki so ga uskladiščili in zamrznili, zaletna smučina pa je v skladu s standardi ledena. »Klingenthal smo izbrali predvsem zaradi dobrega vzdušja, ki ga vselej pripravi zelo veliko število gledalcev. Do zdaj je bil Klingenthal gostitelj le ene tekme, običajno v zelo zahtevnih vremenskih razmerah, tokrat ima popoln program za konec tedna,« je pojasnil Hofer, ki tokrat pričakuje polne tribune. V minulih letih je bilo v Skandinaviji na tekmah decembra zelo malo gledalcev.

Ker je sezona olimpijska, ni velikih novosti glede opreme in pravil. Največja je ta, da črte, kamor mora skočiti skakalec, da prevzame vodstvo, ne bodo videli le gledalci pred televizijskimi ekrani, ampak tudi gledalci ob skakalnicah ter seveda tekmovalci. S pomočjo tehnologije bodo izrisali virtualno črto, kar pomeni, da bodo skakalci vedeli, kje morajo pristati, da se zavihtijo na trenutno prvo mesto. Večji bo bonus za vetrovno izravnavo, če bo tekmovalcu med skokom pihal v hrbet. Trenerji bodo manj izkoriščali možnost, da znižajo zaletišče, saj v primeru prekratkega skoka skakalec ne dobi bonus točk.

Ker skoraj nikjer v Evropi ni bilo skakalnice, ki bi bila prekrita s snegom, je večina reprezentanc še bolj nestrpna, kakšen bo prehod na sneg. V prednosti so Nemci, ki so imeli kot gostitelji tekme možnost za trening na snegu v Klingenthalu, kjer je bila skakalnica pripravljena že v nedeljo. »Sneg je res star in umazan, vendar je še vedno sneg in lahko skačeš na njem,« je dejal Michael Neumayer. Možnost za trening so v sredo izkoristile reprezentance Japonske, Južne Koreje, Ukrajine, Francije, Estonije in Finske.

Veliki kristalni globus bo branil Avstrijec Gregor Schlierenzauer. »Komaj čakam, da se začne zares po monotonem ritmu, ko sem le treniral, jedel in spal. Poleti in jeseni sem naredil vse, kar sem načrtoval, zato sem odlično pripravljen. Nestrpno odštevam dneve do prve tekme. V trebuhu imam mravljince, kar je zame dober znak,« je povedal 23-letni Gregor Schlierenzauer, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v sezonah 2008/09 in 2012/13. Letos ima priložnost, da postane četrti skakalec v zgodovini, ki je veliki kristalni globus osvojil trikrat ali več, s čimer bi se pridružil Fincu Mattiju Nykaenenu (4 kristalni globusi), Poljaku Adamu Malyszu (3 globusi) in Avstrijcu Andreasu Goldbergerju (3 globusi). Kakšen as je Schlierenzauer, razkriva podatek, da je bil v zadnjih petih sezonah vselej uvrščen med prve tri v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V skakalni karavani so glede na poletne tekme za veliko nagrado enotnega mnenja, da bo konkurenca pozimi še bolj izenačena in zgoščena, kot je bila lani. To pomeni, da bodo razlike še manjše. Odločala bo vsaka malenkost v tehniki, ki prinese meter ali dva daljši skok, kar lahko pomeni na lestvici uvrstitev tudi desetih mest razlike.