S kakšnimi občutki kot trener, enakimi kot lani ali boljšimi, greste na start sezone 2013/14?

Če pogledam celotno ekipo, gremo na prve bitke z boljšimi občutki kot lani. Težava je sicer v tem, da se je prvič zgodilo, da pred prvo tekmo nismo imeli nobenega stika s snegom. V Klingenthalu bomo imeli le dva skoka na snegu za trening, nato fante že čakajo kvalifikacije. V takšen položaj smo bili porinjeni, ker pač nikjer ni bilo snega. Kljub vsemu sem vesel, da smo lahko trenirali v Planici in Kranju. Imamo bazo skokov in vsaj nekateri skoki posameznikov so bili lepi.

Možnost za trening je bila na uvodni postaji sezone v Klingenthalu, kjer imajo ledeno zaletno smučino, skakalnico pa so prekrili s snegom.

Šele v nedeljo sem izvedel, da bo možen trening od ponedeljka do srede. A mi smo že imeli svoj načrt dela z vadbo v Kranju in še nekatere druge obveznosti.

Zelo malo treninga ste imeli tudi na skakalnici z ledeno zaletno smučino.

Tri dni smo bili v Oberstdorfu, kjer smo naredili 45 skokov. Želel bi si kakšen trening več, a v zadnjih letih običajno ni bilo velikih težav s prehodi s plastike na sneg.

Kakšna je forma posameznikov glede na trening?

Ker konkurence nismo videli že več kot mesec dni, je težko dajati realne ocene. Trenutno s kakovostjo skokov odstopajo Prevc, Kranjec in Tepeš. Čaka nas veliko tekem, zato moramo biti le mirni in potrpežljivi. Pričakovanja vseh so visoka. A najprej moramo videti, kam spadamo. Na osnovi spoznanj iz Klingenthala bomo gradili naprej.

Želja vsakega trenerja je dober start v sezono.

Da. Dober začetek prinese mirnost in stabilnost v ekipo. Minule sezone smo začenjali solidno. Zelo bom zadovoljen, če se bomo na ekipni tekmi v Klingenthalu uvrstili do petega mesta, med posamezniki pa do desetega mesta.

Kakšni so sploh tekmovalni cilji za letošnjo sezono?

V svetovnem pokalu tri uvrstitve na stopničke, pet do šestega mesta in deset do petnajstega mesta. V skupnem seštevku svetovnega pokala in novoletne turneje je cilj en skakalec do desetega in še en do petnajstega mesta. Na olimpijskih igrah je naša želja vsekakor kolajna, v cilje pa smo zapisali med posamezniki po en tekmovalec do šestega, petnajstega in tridesetega mesta ter na ekipni tekmi do petega mesta. Podobno velja za za svetovno prvenstvo v poletih v Harrachovu, kjer bo Kranjec branil zlato kolajno.

Kako se boste lotili sezone glede na zastavljene cilje?

Šli bomo iz tekme v tekmo in se prilagajali. Nemogoče je ujeti formo z vsemi tekmovalci le za en dogodek, kot so olimpijske igre v Sočiju.

Kdo so glavni favoriti za visoke uvrstitve?

Moji fantje. Ker delam z njimi, točno vemo, kako so kakovostni. Le boriti se je treba.

Ali lahko postavite nove mejnike in podrete dosedanje rekorde, ki smo jih že nehali šteti?

Upam, da se bo trend uspešnosti nadaljeval. Izzivov je še kar nekaj, kot sta dvojna ali celo trojna zmaga, pa zlata olimpijska kolajna, ki je Slovenija še nima.

Ali imate v ekipi skakalca, ki se lahko bori za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala?

Da.

Ime.

Krivulja Petra Prevca v zadnjih letih gre konstantno, počasi in suvereno proti vrhu.

Slovenija ima v svetovnem pokalu pravico nastopa s sedmimi tekmovalci, kar je celo eden več glede na število, s katerim lahko nastopi Avstrija.

Lep podatek, ki pa ne pomeni nič, če nimaš kakovosti, da se uvrščaš pri vrhu.

Ko ste bili včasih v telovadnici, ste dejali, da Avstrijci prekašajo Slovence v telesni moči. Ali ste se jim približali?

Fantje napredujejo, a to je dolgoročen proces, zato ni mogoče vsega postoriti v enem letu. V zadnjih dveh letih smo naredili velik napredek. Tudi po letošnjem poletju smo odtenek bliže. jo