Že ime festivala razkriva njegov namen, je za STA dejal njegov direktor Jernej Verbič. Naprej oziroma v angleščini forward so izbrali zato, ker želijo postati regionalni, tudi mednarodni festival, in zato, »ker je forward tipka, ki jo elektronski mediji uporabljamo za hitro vrtenje naprej«. Ni več časa »prevrteti staro miselnost v prihodnost«, pravi Verbič. Ocenjuje, da podobni festivali svojo pravo identiteto običajno oblikujejo v petih letih, ko pripadnost razvijejo tudi obiskovalci. Ponosen je, da je novinarskemu festivalu to uspelo že v drugem letu festivala.

Prvi medijski festival je slovenske medije postavil na svetovni medijski zemljevid, gostje, predavatelji in voditelji delavnic pa bodo tudi letos prihajali iz blizu desetih držav, kot so ZDA, Nemčija in celo Sirija. Med opaznejše sodijo MaryAnne Golon, sicer pomočnica odgovornega urednika in direktorica fotografije pri časopisu Washington Post, katerega je nedavno kupil lastnik spletne trgovine Amazon milijarder Jeff Bezos; »poslednji poročevalec« z grške javne televizije ERT, ki jo je minuli teden okupirala policija, Nicholas Tsimpidas; in Markus Mörchen, glavni urednik dnevnoinformativne oddaje za otroke ZDF logo!

Organizatorji, ki pri pripravi festivala sodelujejo z največjimi slovenskimi medijskimi hišami, so prepričani, da se mora slovenski medijski prostor premakniti s starih vzorcev, okuženih s preteklostjo in predvsem polpreteklo zgodovino. Verbič je izpostavil, da so medijski modeli sicer v krizi, a tuji primeri kažejo, da še vedno lahko uspevajo in da kakovostne vsebine še vedno dobijo svoje mesto pred občinstvom.

Program festivala

Festival se bo začel z razpravo o medijski beri, zvečer pa nadaljeval z Medijskim ogledalom, ko bo o delovanju medijev spregovorilo medijsko občinstvo. Petkov program se bo začel z okroglo mizo o poročevalski plati vojne v Siriji, nadaljeval s predavanjem o modelih čezmejnega novinarskega sodelovanja in predavanjem, kako razkrivati posle v davčnih oazah. Popoldne bo beseda tekla o dobrih televizijskih zgodbah. Popoldansko dogajanje bo sklenila MaryAnne Golon iz Washington Posta z razpravo o pomenu fotografije v tem časopisu.

Prvo sobotno predavanje bo namenjeno naraščanju moči lobijev s propadom klasičnega novinarskega poročanja o EU. Kasneje bo beseda tekla o vprašanju, kako otrokom predstaviti najtežje teme. Popoldne bo zaznamovala razprava o prihodnosti športnega novinarstva ter pogovor o ozadju pogovorne oddaje 8. kat, ki jo pripravlja hrvaška televizija. Udeleženci bodo lahko prisluhnili tudi predavanju Nicholasa Tsimpidasa, novinarja grške javne televizije ERT, ki jo je grška vlada za nekaj mesecev ukinila.

Dogajanje se bo sklenilo z radijsko oddajo v živo - jubilejnim Toplovodom, oddajo Radia Slovenija. Miha Šalehar bo gostil predsednika novinarskih cehovskih organizacij Matijo Stepišnika in Tina Mamiča.

Vzporedno s predavanji bodo potekale delavnice, v četrtek pa tudi »soočenje« med kulturnim novinarjem in predstavnikom za stike z javnostjo Kina Šiška. Z nekaterimi predavatelji so organizirane tudi neformalne razprave »ob kavi«.

Celoten program festivala si lahko ogledate tukaj.