Lovšetov zagovornik Stojan Zdolšek za Dnevnik.si ni mogel potrditi višine varščine, ki jo je Lovše plačal, je pa v preteklosti direktor Diners cluba sodišču ponudil milijon evrov za izpustitev iz pripora, a sodišče njegovemu predlogu takrat ni ugodilo. Po neuradnih informacijah varščina tudi tokrat znaša milijon evrov.

Ko bo varščina plačana, se bo Lovšetu odpravil pripor, je pa, kot je potrdil Zdolšek, Lovše izročil potni list.

Okrožno sodišče brez komentarja

»Glavni razlog za odločitev sodišča je ta, da so vsi upniki iz naslovanja poslovanja Dinersa Slovenija poplačani. Poplačane so tudi vse obveznosti Lovšeta do Dinersa. Odločilno je torej bilo, da za sabo ni pustil množice razjarjenih upnikov,« je pojasnil Zdolšek in dodal, da tudi druge okoliščine kažejo na to, da je vezan na Slovenijo: »Tu živi njegova družina, vsi sorodniki in tukaj ima tudi delujoče podjetje.«  

Iz Okrožnega sodišča v Ljubljani so nam sporočili, da v tem trenutku ne morejo posredovati niti informacije o tem, kakšna je bila včerajšnja odločitev sodišča o varščini, saj da še ni bila vročena vsem strankam oziroma sodišče še ni prejelo povratnic. Tako tudi ne morejo komentirati višine varščine, ki naj bi jo Lovše vplačal.

Njegova soproga Anita Tunjič Lovše je z odločitvijo sodišča zadovoljna, predvsem zato, kjer je sodišče kot enega izmed razlogov navedlo, da je Tomaž Lovše aktivno sodeloval v smeri razrešitve položaja po odvzemu licence oz. dovoljenja s strani Banke Slovenije.

Kot je dejala za STA, se je tekom preiskav tudi izkazalo, da ni oškodovancev iz poslovanja Dinersa ter protipravne premoženjske koristi.

S tem se po njenem mnenju tudi pokaže, da Tomaž Lovše za sabo "ne pušča pogorišča, kot imamo številne primere v Sloveniji". Dodala je, da njen soprog do denarja ni prišel na "tajkunski način", največ premoženja pa je zaslužil v tujini in del tega tudi investiral v Sloveniji.

V priporu več kot tri mesece

Lovše je bil v priporu vse od 9. avgusta, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa v višini najmanj devet milijonov evrov.

Zaradi begosumnosti, ki jo je sodišče utemeljevalo z njegovim stalnim bivališčem (in premoženjem) v tujini, s tem, da se je občasno nahajal na Floridi, njegova žena ima tuji vizum, otroci tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini, pa so mu v začetku novembra pripor podaljšali. Priprt je bil torej nekaj dni manj kot tri mesece in pol.

Zaradi odrejenega pripora pa se je Lovše med drugim pritožil tudi na ustavno sodišče, saj po njegovem mnenju utemeljenega suma očitanega kaznivega dejanja ne izkazujejo niti domnevne nepravilnosti pri poslovanju družbe Diners, kot jih je ugotovila Banka Slovenije, niti očitek, da mu je Diners Club Slovenija omogočal nemoteno uporabo plačilnih kartic. Ustavno sodišče o njegovi pritožbi sicer še ni odločalo.