Na martinovo so okoli parlamenta krožili štirje traktorji. Kmetje so s tem poslancem in vladi sporočili, da nasprotujejo novemu zakonu o davku na nepremičnine. Premierka Alenka Bratušek se je na nepovabljene traktoriste odzvala z opazko, da je vsak od njihovih traktorjev vreden od 150.000 do 200.000 evrov in da zato »ni najbolj korektno mladim, ki nimajo stanovanj, razlagati, da kmetje ne bodo mogli plačati davka na nepremičnine«. Cene Pečar, Janez Gregorc, Aleš Žonta in Franc Hlebš, ki so 11. novembra s traktorji krožili okoli državnega zbora, od Bratuškove zahtevajo, da se jim za izrečeno opraviči. Trdijo, da so njihovi štirje traktorski »kapitalci«, katerih vrednost premierka ocenjuje na 600.000 do 800.000 evrov, v resnici skupaj vredni le nekaj več kot 50.000 evrov in da se je predsednica vlade pri njihovem vrednotenju uštela vsaj za dvanajstkrat.

»Delal sem, kot bi bil v narkozi«

»Pričakovali bi, da se bo predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je odprla letošnji kmetijski sejem v Gornji Radgoni, pozanimala, koliko stanejo tam razstavljeni traktorji. Traktor je osnovno sredstvo, s katerim kmetje obdelujejo svoja polja, ki so prav tako osnovno sredstvo. Mi se ne spuščamo v to, kakšne čevlje nosi predsednica vlade, kajti bosa ne more hoditi v službo. Smo pa ogorčeni nad njeno izjavo o visoki ceni traktorjev, ki meji na sovražni govor, primerljiv z govorom Edvarda Kardelja pred leti, ko je dejal, da so kosilnice BCS brzostrelke v rokah razrednega sovražnika,« poudarja predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Kmet iz Zadobrove Janez Gregorc, ki se je pred parlament pripeljal s 14 let starim traktorjem, vrednim okoli 16.000 evrov, pravi, da ga premierki takoj proda za 150.000 evrov in polovico denarja podari obubožanemu državnemu proračunu. »Škandalozno je, da nekdo na tako visokem položaju govori zelo na pamet. Kako naj po vsem tem od predsednice vlade pričakujemo, da bo predstavljala prave številke ter resnico o državnem proračunu in o državnih bankah? Žal ji ne verjamem prav nič,« je poudaril Gregorc. Cene Pečar pa je parlament protestno obkrožil z deset let starim traktorjem, vrednim okoli 10.000 evrov. »Poleti sem z njim baliral slamo. Termometer v kabini je kazal 46 stopinj. Delal sem, kot bi bil v narkozi. Modernega stroja na tak traktor sploh ne moreš priključiti, ker je zastarel,« opisuje Pečar in doda, da je ta traktor še pravi mladenič v primerjavi s tistim, ki ga ima prav tako doma. Je letnik 1970, še vozen, a uporaben le za manjša dvoriščna dela.

Traktor povprečno star dobrih 20 let

V Sloveniji je registriranih približno 100.000 traktorjev, po besedah Marjana Dolenška, strokovnjaka za kmetijsko tehniko, jih je v (vsaj občasni) uporabi vsaj še 20.000 neregistriranih. Njihova povprečna starost je 20,6 leta, le 18 odstotkov je mlajših od 12 let in zgolj pet odstotkov mlajših od pet let. Lani so v Sloveniji registrirali 1463 novih traktorjev, približno toliko naj bi jih tudi letos. Po naših informacijah je povprečna prodajna cena traktorja (z DDV) okoli 35.000 evrov, kmetje se lahko pri nakupu mehanizacije potegujejo tudi za nepovratna sredstva. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v letih od 2007 do 2012 za nakup 1100 traktorjev odobrila okoli 22,5 milijona evrov in s tem subvencionirala nakup približno desetine vseh v Sloveniji prodanih traktorjev.

V enem od podjetij, ki prodajajo traktorje, so nam pojasnili, da so v vsej svoji zgodovini prodali le dvanajst tako dragih traktorjev, o katerih je govorila premierka. Tudi podatki, februarja letos objavljeni v strokovni reviji Kmetovalec, kažejo, da približno 85 odstotkov vseh prodanih traktorjev v Sloveniji sodi v cenovni razred od 15.000 do 45.000 evrov. Lani so prodajalci pri nas prodali 36 traktorjev z več kot 150 konjskimi močmi, katerih vrednost presega 100.000 evrov. Odgovora kabineta predsednice vlade, kako je Alenka Bratušek prišla do podatkov o visoki vrednosti štirih traktorjev kmečkih puntarjev, pa včeraj do konca redakcije nismo dočakali.