Projekt socialne trgovine, ki je omogočil zaposlitev petih oseb iz ranljivih skupin, je udejanjilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent. V Sotri na mariborski Zrkovski cesti bodo prodajali osnovne življenjske potrebščine po nižjih cenah, nakupovati pa bodo smeli tisti, ki imajo mesečni prihodek nižji od 450 evrov. Pred odprtjem se je pred trgovino nabralo več deset kupcev, kar nakazuje pravilnost napovedi, da bo zaradi hude socialne stiske, ki pesti mesto, Sotra uživala precejšnji obisk. »Za zdaj smo natisnili 5000 izkaznic, doslej pa smo jih izdali več sto,« pravi Iva Poropat, direktorica Sotre.

Socialne trgovine v zahodnem svetu obstajajo že vrsto let, v Avstriji, ki je mnogo bogatejša od Slovenije, jih je 35. Prvi slovenski poskus je leta 2009 doživel klavrn razplet, saj so bile police socialne trgovine SOS že po nekaj tednih obratovanja prazne, nato so lokal na ljubljanski Celovški cesti zaprli za zmeraj.

Za vzpostavitev trgovine je Šent pridobil nekaj manj kot 300.000 evrov iz Evropskega socialnega sklada. S tem denarjem bodo preživeli najmanj do avgusta 2015, potem pa bo morala trgovina sama zaslužiti denar za svoje delovanje. Po besedah Naceta Kovača, izvršnega direktorja Šent, si v bodoče želijo večje podpore mariborske občine, s katero po menjavi v županstvu doslej niso uspeli vzpostaviti konstruktivnega dialoga.

Cene v »trgovini odprtega srca« so do 50 odstotkov nižje kot v običajnih trgovinah. Blago je Sotra večinsko nabavila pri slovenskih dobaviteljih in proizvajalcih, pri čemer so uspeli kupiti veliko takšnih izdelkov, ki so ostali na zalogi, imajo poškodovano embalažo ali so zaradi kakšnega drugega razloga neprimerni za redno prodajo. Vsi pa imajo še vedno veljavni rok uporabnosti in ustrezno kakovost.

Delo v Sotri se bo razlikovalo od Merčnikovih prejšnjih služb, pa ne zgolj zato, ker bodo zdaj prodajali osnovne življenjske potrebščine. »Odkar smo se pojavili v medijih, se je v trgovini že pred odprtjem oglasilo veliko ljudi. Mnogi izpovedujejo svoje težave, zato jim je treba malo prisluhniti, jih potolažiti in razumeti njihovo stisko. Obiska bo gotovo veliko, saj ljudje iščejo možnost preživetja in se zato ne bojijo prihajati k nam,« je optimističen.tk