Večja skala je treščila tudi v steno hiše, vendar kakšnih vidnih poškodb ni povzročila, je pa nekoliko poškodovan osebni avto, ki ga je Jože prejšnji večer parkiral pod nadstrešek. V dolino je zgrmel tudi betonski rezervoar za vodo, ki se je raztreščil na pol. Prvi del se je ustavil nekaj metrov stran od hiše, drugi pa se je zakotalil preko ceste proti železnici in se ustavil tik pred progo.

Poleg gasilcev in policistov je ponoči prišel tudi dežurni železničar. Bližino proge so takoj očistili, tako da železniški promet ni bil oviran. Cesta, ki Obrežje povezuje z Rimskimi Toplicami, pa je zaradi plazu neprevozna. Voznik šolskega kombija, ki je zjutraj prišel po otroke iz vasi, je moral narediti velik ovinek po glavni cesti. Jakopič, ki s svojim dekletom živi sam v babičini hiši, se boji, da najhujše še ni mimo in da lahko v prihodnjih deževnih dneh plaz naredi še več škode.

»Nikoli nisem niti pomislil, da bi se nama lahko zgodilo kaj takega. Počutila sva se varna in sva vedno sočustvovala s tistimi, ki živijo v Majlandu, kjer je pred časom velik plaz vas dobesedno odrezal od sveta,« je pojasnil. Po njegovem mnenju je do naravne nesreče prišlo zaradi sečnje gozda. Območje nad hišo je last Slovenskih železnic, ki so najbrž dovolile, da je gozdar letos poleti posekal drevesa in tik pod rezervoarjem uredil gozdno pot. Verjetno so, tako domnevajo domačini, delavci med gradnjo presekali eno od žil, voda ki je počasi odtekala, pa je spodjedla zemljo.

Kaj natančno je povzročilo, da se je sprožil plaz na območju, ki ni bilo nikoli plazovito, bodo lahko povedali geologi, ki so se včeraj že lotili dela. Mlada stanovalca so dopoldne obiskali tudi kriminalisti in jima svetovali, naj se izselita, ker življenje v hiši ni več varno.