V Sloveniji kljub opozorilom vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom med ogrevanjem stanovanja in vode umre približno pet ljudi, še veliko več pa jih utrpi trajno okvaro možganov. Oktobra so v UKC Ljubljana že zdravili deset zastrupljencev z ogljikovim monoksidom, dva sta potrebovala hiperbarično zdravljenje.

Pred zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom ni varen nihče, saj tega plina, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga idr., s čutili ne moremo zaznati. Tako so pogosti primeri zastrupitev celih družin.

Težave ob zastrupitvi

V bivalnih prostorih lahko nivo ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. nivo ogljikovega monoksida lahko naraste tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu, poleg tega lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Na zastrupitev z ogljikovim monoksidom redko pomislimo, saj so znaki pogosto podobni znakom nekaterih bolezni, zlasti viroze. Na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju največkrat pomislimo šele takrat, ko nekdo izgubi zavest.

Pri otroku se lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, hitrim dihanjem in krči. Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami v službi pri odraslih, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami. Pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se zdravstvene težave izboljšajo zunaj stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na ogljikov monoksid pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru, predvsem med kurilno sezono. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli, opozarja doc. dr. Miran Brvar, predstojnik Centra za zastrupitve pri UKC Ljubljana.

Namestite javljalnik plina

Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v stanovanju lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalnik ogljikovega monoksida v zraku. Pomembno je, da imajo alarmne naprave oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal.

Pri kupovanju alarmne naprave moramo vedeti, da se napravi za ogljikov monoksid in požar razlikujeta. Alarmne naprave za požar ne zaznavajo ogljikovega monoksida in alarmne naprave za ogljikov monoksid ne zaznajo požara oziroma dima dovolj zgodaj. Prav tako ogljikovega monoksida ne zaznajo alarmne naprave za plin propan-butan, ki je v plinskih napeljavah in jeklenkah.

Ob alarmu za povišan nivo ogljikovega monoksida moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači, ter poklicati pomoč. O dogodku tudi čim prej obvestimo podjetje, ki nam je prodalo, namestilo in vzdržuje gorilno napravo, ker ne smemo živeti v stanovanju, dokler izvor ogljikovega monoksida ni odpravljen.

Več podatkov o zastrupitvah, preventivi, prvi pomoči in zdravljenju je dosegljivih na spletni strani http://www.ktf.si, so sporočili iz službe za stike z javnostjo UKC Ljubljana. lo