"To je ukrep za zaščito podnebja. Namen je, da bomo ponudili hrano, ki spoštuje okolje," je za AFP dejal tiskovni predstavnik norveške vojske Eystein Kvarving.

Z vegetarijanskim jedilnikom enkrat na teden so že začeli v osrednji norveški vojaški bazi, kmalu pa naj bi ji sledile vse enote norveške vojske, vključno s tistimi, ki so nastanjene v tujini. Po izračunih vojske naj bi s tem zmanjšali potrošnjo mesa za 150 ton na leto.

"Ne gre za varčevanje. Gre za to, da smo bolj ozaveščeni glede podnebja, bolj ekološko prijazni in gre tudi za bolj zdravo prehrano," je še dejal Kvarving.

Ekološka skupina Prihodnost je v naših rokah, ki je na Norveškem v preteklosti že sprožila kampanjo za brezmesne ponedeljke, je odločitev vojske pozdravila.

"Obrambno ministrstvo si zasluži pohvalo, saj ima resen odnos do podnebnih in okoljskih vprašanj," je dejal direktor skupine Arild Hermstad.

Po podatkih njegove organizacije povprečni Norvežan v življenju poje več kot 1200 živali, od tega 1147 piščancev, 22 ovac, šest krav in 2,6 jelena.

Po podatkih Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) živinoreja k emisiji toplogrednih plinov prispeva 18 odstotkov.