Ko še ni bilo teh čudnih in pametnih naprav, ki potnike na avtobusu številka šest, kamor občasno zaidem, spremenijo v zombije, ujete v peto dimenzijo, imenovano fejstviter, se je dalo precej elegantno izogniti pogovoru z nekom, s komer vam ni bilo do pogovora. Dovolj je bilo, da niste dvignili slušalke. Če vas je potem dotični vprašal, zakaj se niste oglasili, je zadostovala majhna laž, da vas ni bilo doma oziroma v pisarni. Danes je, strinjali se boste, to povsem nemogoče.

Odgovor, da vas ni bilo pri mobitelu, je prebrisan toliko, kot če policistu, ki vas je ustavil smrdečega po alkoholu, zatrjujete, da niste vedeli, da ne smete piti, ker ne poznate cestnoprometnih predpisov, saj ste vozniško dovoljenje kupili na črnem trgu. Pečeni bi bili takoj, ko bi od vas zahteval račun o nakupu. No, če bi se z izgovorom po nekem čudežu izvlekli, pa je tu zdaj še zloglasni neodgovorjeni klic. To je tista funkcija, ki je obrnila na glavo vse komunikacijske odnose. Danes morate nekoga poklicati, tudi če ga niste videli še nikoli v življenju, ne poznate njegove številke, ne veste, kdo je in ali vam morda ne prodaja novega revolucionarnega sesalca ali vozniškega dovoljenja. Da ne bi poklicali nazaj, ne pride v poštev, kajti – kaj pa če je nekdo s fejstviterja?

Teh tehnoloških čudežev je na pretek. Prišli so z informacijsko-komunikacijsko-tehnološko revolucijo in so svet po McLuhanu spremenili v globalno vas. Kot je znano iz polpretekle zgodovine, se je maršal McLuhan pri sestavljanju teorije zgledoval po vasi Spodnji Luštrek. Veliko je analiziral in ugotovil, da se informacije po svetu zdaj pretakajo skoraj enako hitro, kot Fanči iz Betinjeve domačije izve, da je Jedrt z drugega konca vasi za večerjo postregla samo testenine. To se vam morda zdi prav bedasto, ampak kar pokličite Fanči, pa boste izvedeli ne samo to, da je šlo za barilo, ampak tudi, da so bili na mizi polnozrnati polžki z jurčkovo omako. Če Fanči ne dvigne mobitela, ne skrbite, gotovo bo poklicala nazaj.

Med novimi iznajdbami so tudi sateliti, ki slikajo površje Zemlje tako natančno, da se o tem, kaj je dala na mizo Jedrt, lahko prepričate kar sami, če je le postregla na vrtu. Ta tehnologija prinaša tudi mnoga odkritja, ki pišejo žalostne človeške usode. Na podlagi slik iz vesolja so prebivalci v angleškem mestu Devizes denimo izvedeli, da živijo v kompleksu stavb, ki so iz zraka videti skoraj natanko tako kot nacistična svastika. Kot je v nenavadni novici poročal britanski brezplačni časopis Metro, je prebivalec mesta Tony Bowell brskal po posnetkih iz zraka in „šokiran ugotovil“, da imajo v mestu stavbe, postavljene v zloglasno obliko, ki za povrhu stojijo na cesti Waiblingen. Waiblingen pa je nemško mesto, ki je pobrateno z Devizesom. Pobrateno pa je od leta 1966, kar je čas, ko so postavljali omenjene zgradbe. Če kdo verjame, da gre za naključja, poznam dobrega zdravnika. Na delu je namreč globalna zarota.

Kako si drugače pojasniti, da so tudi v ameriškem pomorskem oporišču v San Diegu odkrili stavbo, ki je iz zraka videti kot svastika, in da so pred dvema letoma v Swanseaju odkrili vrstno hišo, ki je bila opazno drugačna od ostalih, poteze njenega pročelja pa so tiste s ščepcem domišljije spominjale na poteze Hitlerjevega obraza? Prebivalci vseh teh poslopij so dolga leta živeli v prepričanju, da se njihove stavbe v ničemer ne razlikujejo od povprečnih hiš. Zdaj pa se bojijo, da jim bo zazvonil mobitel z obvestilom, da so njihovi domovi predvideni za rušenje, razen če na upravo takoj prinesejo dokazilo, da so direktorji kakšne lekarne.

Med res revolucionarne tehnološke iznajdbe bi zlahka prišteli še eno. Kot v nenavadni novici poroča spletni Sky News, se svetu obeta nova budilka, zaradi katere bo za vedno konec zamujanja v službo, na zmenke in na sestanke. Kaj človek stori, ko zazvoni budilka? Tako je, zaspi nazaj. Še prej pa želi ugasniti tuljenje. Kar zahteva, da pogled usmeri proti budilki. Peterica veleumov pa je prišla do sijajne zamisli. Namesto da bi človek, nasilno odtrgan od najslajših sanj, ob pogledu na budilko zagledal točen čas, se bodo na zaslonu naprave, ki bo brezžično povezana z internetom, prikazovali podatki. In to ne kakršni koli podatki, ampak takšni, ki v vas prebudijo grozo in vas mahoma predramijo. Možnosti bo imel uporabnik več: izpisalo se bo lahko, koliko dni mu je še ostalo na tem svetu glede na njegovo starost in pričakovano življenjsko dobo.

Še huje, lahko se bo prikazalo stanje na vašem tekočem računu. Iznajditelji, ki zbirajo denar na spletni strani Kickstarter, računajo, da bo to vrglo iz postelje prav vsakega Zemljana razen Paris Hilton, ki pa jo je glede na to, kakšno noč ima za sabo, tako ali tako nemogoče zbuditi. Obstaja pa še ena, daleč najbolj grozeča možnost: ura bo lahko prikazala podatek, kako malo prijateljev/zasledovalcev imate na fejstviterju. Zato zdaj lažje razumemo zombije, ki v pričakovanju prihoda budilke na trg celo na avtobusu panično širijo svoje virtualno družabno omrežje.