Doslej so policisti zasegli obsežno in raznovrstno poslovno dokumentacijo ter nosilce elektronskih podatkov, so sporočili iz policije. Pri hišnih preiskavah skupno sodeluje 125 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalistov ter policistov iz mariborske, celjske in ljubljanske policijske uprave.

Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja pri vodenju gospodarske dejavnosti zoper pet fizičnih oseb, za kateri je zagrožena zaporna kazen do osmih let, je na današnji novinarski konferenci dejal direktor NPU Darko Majhenič.

NPU preiskuje tudi sum zlorabe položaja pri nameravani prodaji delnic družbe iz Velenja

Preiskava NPU, ki je danes potekala v prostorih Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), je povezana s tematiko malih delničarjev Premogovnika Velenje in nameravano prodajo delnic te družbe.

Generalni direktor HSE Blaž Košorok je v preiskavi sodeloval kot priča in mu med tem ni bila odvzeta prostost oz. ni bil pridržan, so poudarili na HSE. Kot so še pojasnili v HSE, sicer večinskem lastniku Premogovnika Velenje, je Košorok preiskovalcem izročil dokumentacijo, povezano s cenitvenimi poročili vrednosti družbe Premogovnik Velenje, in zapisnike sej nadzornega sveta HSE od 1. januarja 2012 dalje. "Preiskava je s strani NPU potekala korektno in profesionalno," so poudarili.

"Preiskovalcem sem vsebinsko predstavil predmet spora z malimi delničarji Premogovnika Velenje glede odkupa delnic te družbe. V HSE smo se že pred časom odločili, da zaenkrat ne bomo šli v nakup delnic v lasti malih delničarjev, saj bi bil ta neutemeljen in nepotreben, ekonomsko nesmotrn in bi HSE povzročil poslovno škodo," pa je dodal Košorok.

Direktor NPU Darko Majhenič je sicer na današnji novinarski konferenci pojasnil, da naj bi zastopnik manjšinskih delničarjev, ki hrani tudi delnice za skrite lastnike in zastavne upnike, napeljeval odgovorni osebi večinskega lastnika, slovenske družbe s področja elektroenergetike, da odkupi delnice po prevrednoteni vrednosti.

"Po nekaterih ocenah bi naj bile te delnice celo brez vrednosti," je poudaril Majhenič. Kot je dejal, so s tem osumljeni želeli pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist v vrednosti najmanj 4,8 milijona evrov, vendar do same prodaje ni prišlo.

Kriminalisti so danes obiskali tudi predsednika nadzornega sveta HSE Marka Zidanška, pri katerem so opravili hišno preiskavo na njegovem domu in sedežu družbe Simbio, katere direktor je. "Preiskava se v ničemer ne nanaša na poslovanje družbe Simbio ali Mestne občine Celje, ampak izključno na opravljanje moje funkcije predsednika nadzornega sveta HSE," je poudaril.

Sum, da naj bi pri opravljanju te funkcije storil karkoli nezakonitega, je po njegovem mnenju neutemeljen, kar bo preiskava, kot je poudaril, tudi pokazala. "S preiskovalci smo opravili obsežne in korektne razgovore," je še dodal.

Preiskava je potekala tudi pri Bogdanu Pušniku, bivšemu predsedniku uprave borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik.

Kriminalisti so ga sicer pridržali že med junijskimi preiskavami, ko se je ost takratnih preiskav NPU usmerila v nekdanjega direktorja TEŠ Uroša Rotnika. Pušnik naj bi bil po navedbah več virov njegov neuradni osebni finančnik. V ozadju preiskav takratnih preiskav je bilo iskanje sledi za domnevnimi provizijami pri dobavi opreme za TEŠ 6.

Kriminalisti tudi v Cimosu

Kriminalistična preiskava danes od zgodnjih jutranjih ur poteka tudi v koprskem Cimosu, kar so za Dnevnik potrdili tudi v podjetju. Pridržanih je pet oseb.

Po neuradnih informacijah STA so hišne preiskave potekale tudi pri nekdanjem prvem možu Cimosa Francu Krašovcu in nekdanjem izvršnem direktorju Cimosa Zorku Kendi. Kriminalisti pa so se med drugim oglasili tako v prostorih Cimosa v Kopru kot tudi v Senožečah. V hišnih preiskavah naj bi iskali dokaze glede sumov goljufije na škodo EU ter pranja denarja.

Preiskava naj bi bila povezana z razvojnima centroma Sieva in Simit, katerih petinski lastnik je Cimos. Po neuradnih informacijah naj bi na razvojnih centrih z evropskimi sredstvi namesto nove kupovali staro opremo, razliko v ceni pa obdržali, poroča Večer.

Kriminalisti se pogovarjajo z različnimi osebami, v podjetju pa so se dogovorili, da podrobnostih ne bodo komentirali, dokler preiskava poteka, je za Dnevnik povedala Nataša Hrabar Kocjančič.

Že julija je več medijev navajalo, da bosta morala razvojna centra Sieva in Simit zaradi nepravilnosti pri nabavi opreme, na račun katere so jim odobrili 36 milijonov evropskih sredstev, vrniti del denarja. Nadzor je pokazal, da so del denarja porabili za nakup stare opreme. Skupno naj bi družbi zdaj vrnili 3,5 milijona evrov.

Spornih je domnevno največ štiri milijone evrov, ki jih je prek njiju dobil Cimos še v času, ko ga je vodil prejšnji predsednik uprave Franc Krašovec. Cimos je staro opremo prikazoval kot novo, razliko pa neupravičeno obdržal in s tem zlorabil javna sredstva, danes navajajo Finance. Po poročanju Večera naj bi v Sievi naj bi tako odkrili nepravilnosti pri porabi evropskega denarja v višini 1,6 milijona evrov, v Simitu pa za slaba dva milijona evrov.

V okviru današnjih kriminalističnih preiskav v Cimosu so kriminalisti obiskali tudi sedež in hčerinski družbi korporacije Hidria v Godoviču in Tolminu. Predmet preiskave naj bi bila izgradnja čiste sobe v Sievi, in sicer v poslovni enoti v Spodnji Idriji. Ta soba se nahaja v Hidria inštitutu za avtomobilsko industrijo v Tolminu, kjer ima poslovna enota v najemu prostore.

"Čista soba je bila dokončana leta 2011, v njej pa razvijamo Hidriine čepne svečke s senzorjem tlaka, ki ga izvaja Sieva. Investicija Sieve v čisto sobo v Tolminu je bila sicer že pred časom tudi pod drobnogledom inšpektorja iz urada za nadzor proračuna, ki pa ni ugotovil nikakršnih nepravilnosti," so pojasnili v Hidrii.

Predstavniki Hidrie s kriminalisti sodelujejo, obenem pa so zagotovili, da je bila izvedba omenjene čiste sobe v tolminskem inštitutu povsem transparentna in v skladu z zakonom.

Majhenič: Današnje aktivnosti so nadaljevanje obsežne preiskave kaznivih dejanj v dveh gospodarskih družbah z območja Ljubljane in Šempetra pri Gorici

Današnje aktivnosti so, kot je dejal, nadaljevanje obsežne preiskave kaznivih dejanj v dveh gospodarskih družbah z območja Ljubljane in Šempetra pri Gorici. V primeru druge so preiskovalci NPU leta 2011 zaključili predkazenski postopek in zoper bivše vodilne v tej družbi podali kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri menedžerskem prevzemu, je pojasnil Majhenič.

Okrožno sodišče v Kopru je letos, kot je dejal, zoper štiri obtožene zaradi zlorabe položaja izreklo obsodilno sodbo, skupaj pa jim izreklo za 16 let in pol zaporne kazni. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za sodbo nekdanjim vodilnim v družbi Iskra Avtoelektrika.

Danes preiskovana dejanja pa se nanašajo na udeležbo treh novoosumljenih oseb pri preprodaji delnic gospodarske družbe iz Šempetra pri Gorici, ki so bile leta 2007 večkrat preprodane preko luksemburške družbe, ki je s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

"Ugotovili smo, da je bil del sredstev vložen v nakup delnic družbe iz Velenja," je poudaril Majhenič, ki ni povedal za delnice katere družbe gre, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za delnice Premogovnika Velenje.