Čeprav je tekmovalna sezona pred vrati, je bilo včeraj med slovenskimi smučarji skakalci, skakalkami in nordijskimi kombinatorci tudi nekaj slabe volje. Še vedno nimajo podpisanih pogodb za novo sezono s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), zato je pri nekaterih očitna nervoza, na kar je brez oklevanja opozoril nordijski kombinatorec Mitja Oranič. »Pogodbe nima podpisane le Robert Kranjec,« je na Dnevnikovo vprašanje o pogodbah odgovoril predsednik odbora in zbora za smučarske skoke ter nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič. »Nihče nima podpisane pogodbe,« je v en glas izstrelilo 16 tekmovalcev, kar je zbudilo začudenje pri Jasniču, ki je hitel pojasnjevati, da je imel drugačne informacije. Direktor SZS Jurij Žurej je zagato reševal s pojasnilom, da so tekmovalci prav včeraj dobili v podpis pogodbe, ki jih je odobril izvršilni odbor SZS. Dodal je še, da so nadaljnje odločitve zdaj v rokah vodstev posameznih disciplin, vendar podpis pogodbe ni pogoj za nastop vsaj na prvih tekmah v novi zimi.

Tekmovalci so namreč nezadovoljni, ker jim za lansko sezono niso izplačali vseh nagrad za dosežke v svetovnem pokalu, ampak le del. Po neuradnih podatkih so prejeli le tretjino zasluženega. Takšen zmanjšan znesek je namreč predviden v pravilniku, ker so bile nordijske discipline po lanski sezoni za 300.000 evrov v minusu.

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih, v kateri so Robert Kranjec, Peter Prevc, Jaka Hvala, Jurij Tepeš, Matjaž Pungertar, Jernej Damjan in Tomaž Naglič, bo že danes odpotovala v Nemčijo in se ustavila v Nürnbergu, kjer jo čakajo sponzorske obveznosti pri enem izmed opremljevalcev. »Sklepne priprave smo opravili v Oberstdorfu, Planici in Kranju. Žal ni bilo nikjer možnosti, da bi nekaj skokov naredili na snegu. Pred letošnjo sezono smo povečali obseg treninga, pripravljenost je na višji ravni, kot je bila lani. Na treningih so najbolje skakali Prevc, Kranjec in Tepeš,« je povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Slovenski cilji letos v svetovnem pokalu so naslednji: na tekmah posameznikov tri uvrstitve na zmagovalni oder, pet do šestega in še deset do petnajstega mesta, v skupnem seštevku eden tekmovalec do desetega in eden do petnajstega mesta.

»V sezono grem precej bolj miren kot lani, ko sem bil zelo negotov zaradi ožjih dresov, zaradi katerih me je bilo kar malce strah. Edina želja je, da skoke s treningov prenesem na tekmo, da ne bo tako burno, kot je bilo lani, ko sem bil decembra stalno zadnji,« si je zaželel 32-letni Robert Kranjec. Lanska sezona je bila zanj najuspešnejša v svetovnem pokalu, saj je v skupnem seštevku osvojil šesto mesto. V letošnji sezoni sta njegova osrednja cilja olimpijske igre v Sočiju in svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Harrachovu, kjer bo branil naslov prvaka iz Vikersunda.

Glede na dve lanski kolajni s svetovnega prvenstva v dolini Fiemme in sedmo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala je prvi zvezdnik slovenske zračne eskadrilje Peter Prevc. »Na Soči pomislim vsakokrat, ko mi je težko na treningu. Če bi bila pripravljenost letos enaka, kot je bila lani, bi bil daleč v ozadju. Nestrpno čakam na tekme, da vidim, kaj napredek pomeni v svetovnem merilu,« je v svojem slogu razpredal Peter Prevc, od katerega letos vsi pričakujejo prvo zmago v karieri v svetovnem pokalu. Jaka Hvala ima na Klingenthal lepe spomine, saj je pozimi v kraju na vzhodu Nemčije na meji s Češko dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu. Jernej Damjan je prav v Klingenthalu v vetrovni ruleti pred mesecem in pol izgubil zmago v skupnem seštevku poletne velike nagrade.

Nordijski kombinatorci, pri katerih bodo udarno jedro sestavljali Mitja Oranič, Marjan Jelenko in Gašper Berlot, bodo novo sezono začeli konec meseca v Kuusamu na Finskem. »Osem dni smo bili na treningu na Norveškem, kjer smo imeli odlične razmere za smučarski tek, skakalnica pa žal še ni bila pripravljena, zato bomo prve skoke na snegu pred prvimi tekmami skušali narediti v Klingenthalu, kamor se odpravljamo v nedeljo,« je pojasnil glavni trener reprezentance v nordijski kombinaciji Primož Triplat.

Smučarske skakalke bodo drugo sezono svetovnega pokala začele 6. decembra v Lillehammerju na Norveškem. Glavni trener Jože Berčič ima sladke skrbi, saj ima za šest mest na tekmi kar sedem kandidatk, potem ko je Anja Tepeš povsem okrevala po težki poškodbi kolena in trenira na vso moč. »Po 14 dneh brez skokov se vračamo na skakalnico. Ker ni snega, bomo vadili na napravah s keramično smučino. Poleti so dekleta pokazala visoko raven pripravljenosti. Potrebujemo 20, 30 skokov za samozavest in mirnost pred prvimi tekmami,« je samozavesten glavni trener slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih Jože Berčič.