Medtem ko Vevčani odpirajo šampanjce zaradi zmage nad smetarskim gigantom Papir servisom, ki mu je upravno sodišče odvzelo okoljevarstveno dovoljenje za opravljanje dejavnosti v obratu tiskarne SET Vevče, 172 delavcev, ki so pred desetimi dnevi ostali brez dela, nima razloga za veselje.

Predsednik sindikata KNSS – Neodvisnost v podjetju Papir servis Roman Lukežič pravi, da je od prejšnjega ponedeljka, ko so v Vevčah potihnili stroji za predelavo odpadne embalaže, tudi njihova usoda zavita v tišino. »Ničesar se ne govori, nihče ničesar ne pove, nikjer ni nikogar. Direktorja ni mogoče dobiti, ker ves čas hodi po sestankih,« je trenutni položaj strnil Lukežič.

Odpuščeni delavci razočarani nad županom

Pred črnim ponedeljkom, ko je brez dela ostalo 58 zaposlenih za določen čas, 114 pa se jih je preselilo na zavod za zaposlovanje, po Lukežičevih besedah niso vedeli, kaj se dogaja v zakulisju. »Ko smo se preselili iz Most v Vevče, nam je bilo rečeno, da smo dobili vse potrebne dokumente in da bomo na novi lokaciji lahko nemoteno delali. Potem pa je kot strela z jasnega v ponedeljek prišla depeša, da je vsega konec.«

Lukežič sicer ni ostal brez službe, saj so ga že pred tem premestili na novo delovno mesto, pravi pa, da je tistim, ki so ostali brez dela, neopisljivo hudo. Še posebno, poudarja, ker je veliko primerov, ko sta brez zaposlitve ostala po dva družinska člana. »Veliko je primerov, ko sta bila zaposlena mož in žena, v nekaj primerih pa tudi oče in sin. Poleg tega je veliko težkih invalidov, ki jih živ bog ne bo vzel v službo, saj lahko delajo le v posebnih delovnih pogojih,« je pojasnil prvi sindikalist smetarskega podjetja.

Na naše vztrajanje, ali se čakajoči na zavodu za zaposlovanje vendarle nadejajo, da bodo v kratkem spet poprijeli za delo, je Lukežič odvrnil, da se nekaj šušlja o začasnem dovoljenju, ki naj bi omogočilo obratovanje tovarne v Vevčah vsaj še za eno leto, druga možnost pa naj bi bila selitev na Barje. »Vse je odvisno od gospoda Jankovića. On nam je pred selitvijo v Vevče dal zagotovilo, da bo v Vevčah vse v najlepšem redu in da smo lahko srečni, ker se bomo preselili. Zdaj pa imamo. Ko smo ostali brez služb, ni prišel nihče z mestne občine,« razočaranja nad županom ne skriva Lukežič, medtem ko do svojega delodajalca ne goji nobenih zamer: »Plače so bile do zdaj redno na računih, firma nam ni ničesar dolžna.«

Mestna občina se ne odziva

Da je marsikaj v rokah mestne uprave, nam je potrdil tudi direktor podjetja Papir servis Janez Mlakar, ki je ob napovedi ustavitve obrata v Vevčah med možnimi scenariji omenjal tudi selitev na Cesto dveh cesarjev na Barju. »Mi smo pripravljeni na nadaljnje pogovore glede selitve na Barje, a na mestni občini se za zdaj še niso odzvali. Smo pa iz medijev izvedeli, da naj bi bil prvi pogoj za našo selitev na Barje, da se s te lokacije izseli center za varno vožnjo. Po županovih besedah pa to ni mogoče pred letom 2015. Če je res tako, očitno iz te moke ne bo kruha, kajti za nas so problematični dnevi, ne leta,« je razložil Mlakar.

Na vprašanje, zakaj se niso na Barje preselili že lanskega avgusta, ko jim je menda mestna občina ponujala zemljišče v zameno za 120.000 evrov najemnine na leto, je Mlakar odgovoril, da je bila težava v tem, ker mestna občina po tedanjih predpisih ni mogla dati nepremičnine v najem za več kot pet let. »To se je spomladi spremenilo. Glede na velikost investicije nas zanima sodelovanje za najmanj 20 let,« je povedal Mlakar, ki tudi nad lokacijo v Vevčah še ni povsem obupal.

»Predvčerajšnjim smo na ministrstvo za okolje na podlagi zakona o upravnem postopku vložili zahtevo za izdajo začasnega okoljevarstvenega dovoljenja. Na vrhovno sodišče pa smo vložili zahtevek za revizijo sodbe upravnega sodišča, ki nam je razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje. To sta še edini legitimni pravni sredstvi, ki sta nam ostali v tem trenutku,« je razodel direktor Papir servisa in hkrati napovedal, da bodo po napotkih Agencije RS za okolje vnovič vložili tudi zahtevo za »stalno« okoljevarstveno dovoljenje za obrat v Vevčah, saj so prepričani, da njihova dejavnost v sedanjem obsegu ni moteča za tamkajšnje bivalno okolje.