Ljudje od nekdaj hrepenimo po obisku katere izmed sanjskih destinacij v tujini, a kaj, ko ob tem tem pozabljamo, da imamo čudovite in obiska vredne lepote, ki pa jih morda sploh ne poznamo, kar v domovini, nedaleč stran od doma.

Številni slovenski kraji so privlačen cilj tako za ljubitelje narave, željne športnorekreacijske ponudbe, tiste, ki si želijo občutiti čar preteklih časov, kot tudi za hedoniste in častilce slovenske gastronomije. Veliko je krajev, kamor se želijo obiskovalci zaradi iskrenega gostoljubja znova vrniti in doživeti njegove čare. In prav to bo cilj letošnje Dnevnikove zimske izvidnice – poiskati najprijaznejši slovenski kraj. Kraj, kjer se gostje počutijo vsaj tako dobro kot doma, kjer imajo kaj za doživeti in kjer jih medse sprejmejo srčni ljudje.

Smučanje in velnes

Potem ko smo se lani in letos poleti osredotočili na slovenska mesta, ki slovijo po svoji poletni turistični ponudbi, bodo naši izvidniki tokrat pod drobnogled vzeli gorska oziroma smučarska središča in velneške oaze Primorske, Štajerske, Notranjske, Gorenjske, Koroške, Dolenjske, Bele Krajine in Prekmurja.

Vsak teden bo eden izmed petnajstih tujih državljanov obiskal enega izmed petnajstih naključno izbranih slovenskih krajev. Kot nenapovedani obiskovalci bodo naši izvidniki tam preživeli dan ali dva, spoznavali ponudbo kraja, preverili storitve Turističnoinformacijskega centra, preizkusili gostinsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in nasploh kot pravi turisti spoznavali izbrani turistični kraj. Njihova doživetja in vtise – tako pozitivne kot tiste manj pozitivne, bomo novinarji podrobno popisali v obširnih tedenskih reportažah in prav vse bomo tudi tokrat popestrili s strokovnimi mnenji uglednih komentatorjev s področja turizma in etnologije.

In kar je najpomembneje: naš cilj ne bo pisati o lepotah posameznih krajev, ampak želimo turistične ponudbe krajev predstaviti skozi oči tujcev, se pravi neobremenjeno in brez vnaprejšnjega poznavanja razmer. Osredotočili se bomo na urejenost, videz in čistočo obiskanega kraja, zanimali nas bodo označenost kraja in prometne povezave ter seveda kulturna, zabavna, rekreacijska, gastronomska in nastanitvena ponudba izbranega kraja.

Turizem ima moč spreminjati svet

Pohvale in kritike naših izvidnikov bodo seveda dobronamerne, namen Dnevnikovih izvidnic je namreč opozoriti tako na lepe kot manj lepe plati slovenske turistične ponudbe. Želimo si, da bi ta postala še prijaznejša in gostoljubnejša. Kajti, če kdo, potem ima prav turizem moč spreminjati svet.

Tako meni tudi mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo: »Pred petdesetimi leti je po svetu potovalo 50 milijonov ljudi, lani pa je to število prvič preseglo milijardo. To pomeni, da se ljudje bolje poznamo; če bi pred leti v Beli krajini srečal turista iz Etiopije, bi bila to prava atrakcija. Danes pa so turisti del nas in sooblikujejo naš vsakdan.«

Reportaže bomo na straneh Prostega časa objavljali od srede, 27. novembra, do srede, 5. marca prihodnje leto. Tudi tokrat k sodelovanju vabimo vas, dragi bralci Dnevnikove rubrike Prosti čas in Dnevnikovega spleta, ter poslušalce Radia Veseljak, ki boste lahko glasovali za svoj najljubši kraj.