Pokljuških prirediteljev ne skrbi izvedba tekme v sezoni 2013/14, ko bo prireditev na koledarju IBU izjemoma marca, ko je snežna odeja na Pokljuki vselej debela, v klasičnem decembrskem terminu pa bi bila pokljuška prireditev brez umetnega snega vsako sezono vprašljiva.

Zapletlo se je po sprejetju novega zakona o TNP

Izvirni greh o vodnem zajetju se je po besedah Petra Zupana, predsednika Zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije, zgodil že pri pripravi projektne dokumentacije skupno deset milijonov evrov vredne investicije, ki je oktobra 2009 po letu dni gradnje vzniknila na Rudnem polju. "Takrat nam je arhitekt svetoval, da lahko soglasje za vodno zajetje pridobimo v postopku pridobivanja spremembe gradbenega dovoljenja. Zanesljivo z vodnim zajetjem, kot smo ga zgradili, ne bi bilo niti najmanjših težav in zapletov, če bi soglasje iskali še po starem zakonu o Triglavskem narodnem parku, vendar smo zamudili rok, v tem času je bil sprejet nov zakon, in od soglasja smo se lahko poslovili," je pojasnil Zupan.

Okoljevarstveniki ves čas nasprotujejo prevelikemu zajetju

Upravljavci športnega centra so tako za zdaj izgubili prav vse bitke pred sodnimi organi za legalizacijo vodnega zajetja. Okoljevarstveniki, ki so bili stranka v postopku so ves čas nasprotovali prevelikemu vodnemu zajetju za zasneževanje, za nameček pa so prejeli še negativni sklep inšpekcije, njegova končna posledica pa je zasutje zajetja do dovoljenih okvirov, v izmerah 1400 kvadratnih metrov in 1400 kubikov, kar pa ne zadošča za zasneževanje. V postopku izdaje naravovarstvenega soglasja sta sodelovali okoljski nevladni organizaciji Alpe Adria Green (AAG) ter Društvo za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS), ki sta prepričani, da je akumulacijski bazen črna gradnja, ki bi jo morali odstraniti, okolico pa sanirati.

"Športni center Pokljuka ima uporabno dovoljenje, razen za vodno akumulacijo v trenutnih izmerah. Na podlagi zakona na območju TNP ni možno graditi drugega kot napajalnika za živino, kar je bil vzrok negativne odločitve na sodišču ter je bila preprečena možnost pridobitve okoljevarstvenega soglasja, za katerega smo zaprosili in vodili tudi postopek pred sodiščem," je pojasnil Zupan.

V pripravi nova vloga za pridobitev soglasja

"V toku uporabe je prišlo do inšpekcijskega nadzora in tudi tu smo dobili zahtevek za zasutje dela neskladno zgrajene akumulacije. Ta postopek smo tudi že začeli. Seveda so bile ponudbe izvajalcev tako visoke, da moramo izvesti javno naročilo, zato je bil izbor tega izvajalca prekinjen in smo zaprosili za podaljšanje roka za izvedbo upravnega postopka. Trenutno še enkrat pripravljamo dokumente za vlogo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja, z argumentacijo, da bi bil del vode iz zajetja namenjen za zasneževanje, večji del kot meteorne vode pa za potrebe gašenja v visokogorju. Če s postopkom ne bomo uspešni, potem bomo ravnali skladno z inšpekcijsko pogodbo ter zasuli del akumulacije. Seveda pa se s tem postavlja vprašanje zadostnih zalog vode za izdelavo umetnega snega za čas decembrskih tekmovanj svetovnega pokala v biatlonu v naslednjih sezonah," je opozoril Zupan.

"Ne bomo se predali, še naprej bomo delali umetni sneg, kar pa pomeni 400 do 500 cistern vode, ki jih bo treba na Pokljuko pripeljati. Če bomo jamo zasuli, to pomeni 4000 in več kubikov zemljine, ki jo bo treba nekje na Pokljuki odkopati in jo navoziti v to preveliko jamo in seveda potem akumulacijo prilagoditi dovoljeni kapaciteti. Postavlja pa se tudi vprašanje, kam z vso odvečno meteorno vodo, ki jo sedaj zbiramo po celotni površini parkirišč in strehe na centralnem objektu," je še opozoril.