Nastop na olimpijskih igrah za Kopitarja nikoli ni bil vprašljiv. Odločitev lige NHL, da za čas olimpijskih iger prekine tekmovanje in igralcem iz različnih tujih držav dovoli igrati za nacionalne reprezentance, je sprejel z veseljem in namignil, da se lahko obeta neke vrste ponovitev spektakla z zadnjega evropskega prvenstva v košarki, ko sta barve Slovenije uspešno branila brata Goran in Zoran Dragič.

Kopitarjev brat Gašper igra na Švedskem, selektor pa je njun oče Matjaž. »Najraje bi igral z bratom. To bi bila ena lepa izkušnja. Bomo pa videli kako se bo oče odločil,« je povedal Kopitar slovenskim novinarjem v času zadnje turneje po severovzhodu ZDA. Ameriškim novinarjem pa je med drugim povedal, da bodo olimpijske igre velika stvar tudi našo za državo. »Za državo z dvema milijonoma prebivalcev je vedno velika stvar, če se uvrsti na olimpijske igre in še posebej, če fantje in dekleta osvajajo medalje, kot so jih doslej.«

Hollywooda se je že navadil

Za Jeseničana bo nastop na olimpijskih igrah dobrodošel predah, čeprav bo še naprej igral hokej. »Lepo pa je tudi, ko prideš nazaj med fante v garderobo,« je povedal Kopitar, ki se je počasi navadil tudi že na vse, kar pride skupaj s slavo po osvojitvi Stanleyjevega pokala v NHL. Nedavno je oktobra v televizijski oddaji Ellen DeGeneres veselo razbijal krožnike in s tem nabiral dobrodelna sredstva za boj proti raku. V manj kot minuti je s ploščki razbil deset krožnikov obešenih na hokejska vrata in zbral 10.000 dolarjev, pri čemer jih je njegov klub prispeval še enkrat toliko.

»Kaže, da mi je nastop v tej oddaji pomagal, da zadevam tudi na tekmah. Imel sem malce treme, ker še nisem delal kaj podobnega, sploh pa v takšni televizijski oddaji, ki jo gledajo po vsem svetu. Na srečo je bilo dovolj ploščkov in dovolj časa, da sem lahko vse pravočasno razstrelil,« je dejal Kopitar in dodal, da je treme zdaj že konec. »Na začetku je bilo malo čudno. Pred desetimi leti smo to gledali samo na televiziji in je bilo 'oh in sploh'. Potem pa naenkrat prideš v ta svet in se pogovarjaš s temi ljudmi. Na začetku je malce čudno, ampak sem se že navadil in nimam preveč treme,« je povedal Kopitar.

Upa, da se mu kmalu v ligi NHL pridruži še kakšen Slovenec

Najboljši slovenski hokejist se je razgovoril tudi o hokeju v Kaliforniji. »Los Angeles ni največje hokejsko mesto in igralci imamo še kar veliko miru. Je pa veliko ljudi, ki pridejo mimo, rečejo živijo in ti zaželijo srečo. To je seveda dobro, kar pa je tudi lepo, je pa to, da je v Sloveniji veliko večje zanimanje za hokej od takrat, ko sem začel igrati tule in je le igral Jan Muršak. Zdaj veliko slovenskih reprezentantov igra po svetu v zelo dobrih ligah. Veliko več je zanimanja, navijačev in novih gledalcev, kar je zelo dobro za naš hokej,« meni Kopitar, ki v najmočnejši hokejski ligi na svetu igra že osem let.

Kopitarju je uspelo priti na sam hokejski vrh, Muršak pa je imel pri Detroitu manj sreče in se je letos iz Detroita preselil čez ocean v rusko Kontinentalno hokejsko ligo (KHL) k ekipi Amur Habarovsk. »Jan je prišel v zelo težko situacijo. Detroit je imel zelo dobro ekipo in vanjo je bilo zelo težko priti. Vsi vemo, da je Jan zelo dober igralec, ni pa se mu izšlo najbolje, kar je res škoda. Ampak mislim, da ima sedaj zelo pomembno vlogo v svoji ekipi v ligi KHL, kar pa tudi ni tako slabo,« je usodo nekdanjega kolega v NHL komentiral Kopitar.

Na vprašanje, če vidi koga v Sloveniji, ki bi se mu lahko v kratkem pridružil v kanadsko-ameriški ligi, je Kopitar odgovoril, da si to vsekakor želi. »Težko je reči, ampak upam, da bo kakšen zanesljivo prišel in to čim prej. Kot sem že dejal, Janu ni uspelo, ker je prišel v težak položaj. Dejstvo je, da če prideš iz majhne Slovenije, moraš biti na pravem mestu ob pravem času, da te nekdo opazi. Potem moraš dobiti še konkretno priložnost, da lahko to izkoristiš. Upam, da bo kdo prišel čim hitreje,« je povedal Kopitar.