Vsi bomo stopili skupaj, dva milijona prebivalcev. In kakšen povabljeni zraven, ki zna kakšno obcestno kovinsko ogrado bolj spretno prav postaviti ob pločnik, pa kakšen izvedenec za prav obrnjene zastave – in bo. Trasa čez klanec na Golovec in Orle, cilj predvidoma manjše skupine kolesarjev po 267 kilometrih na Slovenski cesti. Tedaj bo že popolnoma zaprta za promet, so zatrdili. Vseh 15 kilometrov – ali kolikor že bo dolg tekmovalni krog – bo povsem sveže asfaltiranih. To je osnovna infrastruktura. Asfalt ostane meščanom. Morda tudi kakšen del nove ceste namesto sedanjega kolovoza. Čisti presežek torej. Napredek. Kronometer bo speljan v avtocestnem obroču, da bo lažje varovanje in manj stroškov z asfaltom. Brez skrbi, vinjeta šteje kot vstopnica.

Če smo košarko organizirali »v nulo«, je narediti svetovno prvenstvo za kolesarje mala malica. Vodja tehničnega dela organizacijskega komiteja bo zagotovo Gorazd Penko, pobudnik ideje, ob asistenci Tomaža Grma, predsednika KZS. Maraton Franja je najboljša referenca, ki jo lahko dobi Mednarodna kolesarska zveza UCI. Nič zato, če je to le zgolj maraton, množični maraton. Tisoč in več kolesarjev hkrati peljati skozi Ljubljano, vsako leto, je vendarle zahtevnejši logistični zalogaj kot 199 ali 200. Logično, ali ne? Maraton Franja je resna dirka. Kaj moremo, če v okolici Ljubljane od gostovanja italijanskega Gira 2004 še ni bilo večje mednarodne dirke s televizijskim prenosom. To je bistvo, tega gleda 300 milijonov ljudi.

Ops. Letos smo gledali dirko Po Sloveniji. Domače produkcije, medijski projekt leta 2013. Torej zmoremo! Mi vsi, brez političnih delitev. In kot nalašč za generalko Ljubljana že prihodnje leto gosti tudi svetovno prvenstvo rekreativcev in amaterjev.

In brez skrbi. Ni se treba držati za denarnico. Številke iz ameriške ekonomske študije za Richmond v ameriški Virginiji, ki bo gostiteljica prvenstva 2015, so nedvoumne. Pristojbina UCI jih bo stala 5,7 milijona evrov, skupne stroške organizacije ocenjujejo na 10,2 milijona evrov, celotni proračun prireditve pa na 15,54 milijona. Dobiček torej bo. Pričakujejo 450.000 obiskovalcev in 300 milijonov gledalcev po svetu, zato naj bi se zaradi prvenstva v mestu in vsej deželi skupno obrnilo od 99 do 117 milijonov evrov. Hud biznis torej. Škoda, da se ga ni nihče že prej spomnil, kot se je bohinjski župan Franc Kramar zimskih olimpijskih iger 2018 in Franc Kangler univerzijade. Torej še nekako 1402 dneva, dan gor ali dol, gremo spat, potem pa se, morda z novinarsko akreditacijo ali v vlogi prostovoljca, zapeljem proti Ljubljani.