Pogodbo je podpisal, ni pa se z njo posebej ukvarjal

Župan Muhič naj bi se s predstavniki Protekta sestal že danes. »Pogoji občine so zmanjšanje najemnine za polovico, zmanjšanje materialnih stroškov in izključitev parkirišč. Če teh pogojev ne bodo sprejeli, potem bo občina začela postopek razveze pogodbe,« pravi Muhič. Ker je škodljivo pogodbo podpisal prav on, so ga opozicijski svetniki že pozvali k odstopu, o čemer pa Muhič pričakovano ne razmišlja. »Dejstvo je, da so mi pogodbo prinesli na mizo, zagotavljali, da je vse v redu, in čakali na moj podpis. Objektivno odgovornost prevzemam, ne prevzemam pa odgovornosti za vsebino,« poudarja župan in dodaja, da je pogodbo pripravil takratni direktor občinske uprave Borut Novak s sodelavci.

»Končno so pripravljalci proračuna, župan in občinska uprava priznali, da nas več let zavajajo s podatki, ki so v finančnem smislu narasli na 600.000 evrov brez DDV na leto. To je znesek, ki ga na leto za materialne stroške porabijo vse novomeške šole. V 20-letni pogodbi bi tako za najemnino porabili najmanj 15 milijonov evrov,« poudarja opozicijski svetnik Franci Beg (Zares).

Javnost najemna pogodba za prostore RIC razburja že vse od podpisa, a ne le zaradi vrtoglave najemnine, temveč tudi zaradi indeksacije, višine lastniškega deleža in najema parkirišč. »Za najem 103 parkirnih prostorov plačujemo 7000 evrov na mesec. Obratovalni stroški, ki jih ima RIC na tem prostoru, so prerasli 200.000 evrov. Nekdo bo moral odgovarjati,« dodaja Beg.

RIC v tožbi že zaradi prejšnje najemnine

Direktorica novomeškega RIC Marjeta Gašperšič pravi, da v zavodu nimajo vpogleda v dejanske stroške, ki jih imajo denimo z elektriko in ogrevanjem. Prav tako poudarja, da nikoli niso zahtevali zagotovitve brezplačnih parkirišč za delavce in obiskovalce. »Na to sem ves čas opozarjala in še pred selitvijo sem na seji občinskega sveta povedala, da ne morem zagovarjati tega, da RIC potrebuje 103 parkirne prostore,« pojasnjuje.

V RIC, ki je pred tem deloval v prav tako najetih prostorih na Ljubljanski cesti 28, so sicer konec leta 2010 dobili sklep župana, da bo občina odkupila omenjene prostore in za ta namen tudi zagotovila 416.000 evrov v proračunih za leti 2011 in 2012. Konec aprila 2011 pa je novomeški župan z novim sklepom določil, da je najugodnejša ponudba za najem prostorov RIC na Topliški cesti 2 ter da mestna občina in družba Protekt Dolenjska skleneta dvopartitno pogodbo, s čimer je razveljavil predhodni sklep. RIC se je na Topliško cesto preselil januarja 2012, a zaradi prostorov na Ljubljanski cesti so še vedno v sporu s takratnim najemodajalcem, podjetjem Ekos. To je, kot že omenjeno, stoodstotni lastnik Protekta Dolenjska, njegov večinski lastnik pa je po javno dostopnih podatkih Matija Bradač. Zaradi takrat neupravičenega zaračunavanja DDV in površine, ki je bila v pogodbi večja, kot so jo dejansko uporabljali, RIC toži Ekos. Kot je pojasnila Gašperšičeva, jim je sodišče že pritrdilo, da se DDV ne bi smel obračunavati, glede površine pa čakajo revizijo sodnega postopka.