Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit), ki spada pod okrilje gospodarskega ministrstva, bo za mikro, mala, srednja in velika podjetja med leti 2013 in 2015 namenila 30 milijonov evrov za spodbujanje razvoja novih produktov.

Direktorju družbe Emo Orodjarna Miranu Šrotu se ne zdi sporno, da se na ta razpis prijavi tudi Emo Orodjarna, saj so podjetja, kot je dejal za STA, zaradi točkovanja v enakovrednem položaju. Pojasnil je, da sicer še vedno pripravljajo razpisno dokumentacijo, saj je rok za oddajo 25. november, na razpis pa se bodo prijavili.

Kot je pojasnil, gre pri razpisu za točkovanje projektov, ki morajo biti dobro pripravljeni, vsi prijavljeni pa so v enakem položaju. »Torej je vse odvisno od kakovosti projektov,« je dejal. Dodal je še, da se je minister Stepišnik po 35. členu protikorupcijske zakonodaje izločil iz postopka odločanja.

Stepišnik pa je pred kolegijem koalicijskih prvakov v izjavi za POP TV in Kanal A potrdil, da se bo družba Emo Orodjarna prijavila na omenjeni razpis, sam pa s tem nima težav. Zatrdil je tudi, da na omenjenih razpisih ni nobene subjektivne ocene, ki bi vplivala na dodelitev sredstev.

Ob odhodu iz vlade je Stepišnik odgovoril tudi na vprašanje novinarjev, ali se boji morebitne interpelacije. V primeru, da bi premierka Alenka Bratušek želela preveriti podporo v poslanski skupini, je Stepišnik prepričan, da bi to dobil, ne more pa oceniti, kako bi bilo pri koalicijskih partnerjih. »A koalicija podpira celotno vlado in ni nekih izjem,« je ocenil.

Pravila morajo biti za vse enaka

Bratuškova je v odgovoru na novinarsko vprašanje prek spletnega družbenega omrežja Facebook napovedala, da bo s Stepišnikom o tej zadevi opravila pogovor. »Verjetno pa se strinjava, da morajo biti pravila za vse enaka,« je dodala.

Za prvaka DL in notranjega ministra Gregorja Viranta je to, da Stepišnikovo podjetje nastopa na razpisih in prejema državni denar, nehigienično - ne glede na to, ali zakon to dopušča ali ne. Prav tako bi po njegovem mnenju morala biti dokumentacija z ministrstva javno dostopna. Morebitne zamenjave v vladi pa so stvar premierke, je še povedal Virant in dodal, da bi se premierka in Stepišnik vendarle morala »resno pogovoriti o dogajanju okrog razpisov«.

Poslanec SDS Andrej Vizjak pa je spomnil, da so njega v času ministrovanja, konkretno s strani Agencije za trg vrednostnih papirjev, obravnavali za bistveno manj problematične stvari. »To, da si minister v tem mandatu zdaj že drugič želi dodeliti subvencijo, je milo rečeno nedostojno in menim, da tudi v nasprotju z zakonodajo, ki določa te protikorupcijske ukrepe,« je dejal Vizjak.

Nedavno je sicer v javnost prišla tudi informacija, da je med podjetji, ki so uspešno kandidirala za sofinanciranje prek javnega razpisa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov v letih 2013 in 2014, tudi Emo Orodjarna, ki je v solastništvu Stepišnika. Družba bo v dveh letih prejela skupno 348.500 evrov, minister pa se je sicer izločil iz odločanja o dodelitvi sredstev.