Kot so danes sporočili iz urada varuha človekovih pravic, so se iz medijskih poročil seznanili, da krajani mestne četrti Magdalena nasprotujejo odprtju gostinskega lokala v njihovem okolišu in v ta namen zbirajo podpise, s katerimi naj bi izrazili tudi podporo načrtovanemu projektu medgeneracijskega centra.

Ob tem v uradu poudarjajo, da projekt restavracije Romano Kafenava v organizaciji združenja Epeka skuša s prijemi socialnega podjetništva premostiti kar nekaj družbenih ovir. Omogočiti želi večjo zaposljivost romske populacije, ki je med najslabše zaposljivimi tudi zaradi diskriminacije zaradi njihovega etničnega porekla ali celo večplastne diskriminacije, poudarjajo v uradu varuha.

Projekt ocenjujejo kot dober prispevek k ustrezni integraciji Romov v skupnost, nenazadnje je bil kot tak deležen pozornosti tudi v tujini. "Aktivna in uspešna vključitev Romov na trg delovne sile jih lahko izključi iz sistema prejemnikov socialnih pomoči in ovrže stereotipe o njihovih prevladujočih lastnostih," so zapisali v uradu varuha človekovih pravic.

Posebej poudarili pomen strpnosti

Urad varuha zato še posebej poudarja pomen strpnosti in opozarja, da ni dopustno preganjati ljudi iz določenih dejavnosti ali območij le zaradi njihovih osebnih okoliščin. V uradu verjamejo, da bo z ustreznim dialogom med lokalno oblastjo in občani projekt, ki je zaradi svoje naravnanosti vreden pohvale, zaživel in imel posnemovalce tudi v drugih okoljih.

Mariborski župan Andrej Fištravec je z združenjem Epeka prejšnji teden po nekaj zapletih vendarle podpisal pogodbo za najem prostora v nekdanji gostilni Ču-Ču na Gorkega ulici z namenom odprtja romske restavracije Romano Kafenava. Okoliški prebivalci so že pred tem začeli zbirati podpise proti temu lokalu.

"Zahtevamo ostrejše in odločnejše postopanje mestne četrti Magdalena, ki očitno ni uslišala zahtev svojih občanov! Zahtevamo sestanek z županom in mestno četrtjo!" piše v peticiji, ki je zaokrožila po družbenih omrežjih in poštnih nabiralnikih.

Svet mestne četrti je po izredni seji prejšnji teden sporočil, da odločno zavrača medijska poročanja, v kateri se jih neupravičeno obsoja nestrpnosti zoper romsko skupnost. Mestna četrt Magdalena po njihovem ne nasprotuje romski gostilni, ampak odločno vsakršni gostinski dejavnosti v spomeniško zaščitenih objektih in še naprej podpira načrtovane projekte medgeneracijskega centra.

Fištravec je zbor občanov, na katerem naj bi se pogovorili o pomislekih prebivalcev, obljubil za konec tedna, kljub temu pa se je danes tam zbrala manjša skupina 20 nasprotnikov odprtja gostilne. Kot so neznani organizatorji protesta pozivali v letakih, jim župan "pred njihove spalnice vsiljuje še eno gostilno in probleme pred največjo šolo v mestu".

Ob skupini nasprotnikov se je na prizorišču zbralo še nekaj privržencev projekta, ki so nasprotnike ob prisotnosti nekaj policistov obsojali zaradi rasizma, a so se po dobri uri mirno razšli.