Kot je v okviru poslanskega vprašanja premierki Alenki Bratušek spomnil Bogovič, pobudniki peticije niso nasprotovali uveljavitvi davka, temveč so se zgolj zavzeli za širšo razpravo o njem oz. njegovo uveljavitev s 1. januarjem 2015.

Pod peticijo zoper privatizacijo vodnih virov v EU je bilo letos po njegovih besedah zbranih 1,5 milijona podpisov, kar je preračunano glede na delež prebivalstva 12-krat manj kot pod peticijo o davku na nepremičnine. A Evropska komisija je tedaj zmogla toliko demokratičnosti, da je ustavila postopke, slovenska vlada pa se je odločila, da ne bo komunicirala z javnostjo, je bil oster.

Bogovič: Vrednotenje nepremičnin je krivično

Bogovič je menil še, da je vrednotenje nepremičnin krivično in da to, da postopek ne omogoča pritožbe, "na nek način" predstavlja kršenje ustave. Ponovil je, da bo "davek na poštenje" oz. "davek na pridnost" prizadel različne skupine, med njimi upokojence, delavce z nizkimi dohodki, obrtnike, kmete in druge.

Bratuškova, ki je danes že poudarila, da bi državljane veliko bolj kot nepremičninski prizadel krizni davek, je vse očitke zavrnila. Spomnila je, da se je sestala s predstavniki različnih skupin. Ocenila je tudi, da jih v SLS bolj kot stiske prizadetih skrbijo župani iz vrst njihove stranke, ki jim zdajšnja ureditev omogoča "bistveno manj" transparentno delovanje, kot jim ga bo nova. Zatrdila je, da je davek pravičen, saj da bo bolj obremenil tiste, ki imajo več.

Kdo so prvi podpisniki peticije

Pobudniki in prvi podpisniki peticije poleg Bogoviča so predsednik Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič, predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS Stane Klemenčič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smerdelj, predsednik iniciativnega odbora in župan Občine Litija Franc Rokavec, sopobudnik Civilne družbe za pravično Slovenijo Mitja Štular, podpredsednica Zveze sindikatov upokojencev Slovenije Justina Pančur, predsednik Liberalne gospodarske stranke Alojz Kovšca in predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije Andrej Berdajs.

Podpise zbirajo od 4. novembra, DZ pa je zakon sprejel minuli četrtek.