Na območju KIK Kamnik, kjer po opustitvi proizvodnje še vedno skladiščijo eksplozivne in druge nevarne snovi, so včeraj začeli z uničevanjem in odstranjevanjem teh snovi. »Pravzaprav so si pripadniki slovenske vojske včeraj šele urejali bazo,« je povedal stečajni upravitelj Gregor Erman in dodal, da bodo pred začetkom aktivnosti o tem javnost posebej obvestili. »Gibanje na območju pa je bilo omejeno že prej, zato sedaj ni nobenih sprememb,« je še povedal Erman.

Ker se je po opustitve proizvodnje varnostna in okoljska problematika v kompleksu KIK Kamnik zelo poslabšala, pestilo jih je zlasti zagotavljanje sredstev za ustrezno varnost, se je v reševanje problematike vključila posebna medresorska delovna skupina, ki jo vodi ministrstvo za notranje zadeve.

Sanacija bo trajala do pomladi

Po operativnoizvedbenem načrtu čiščenja in uničevanja nevarnih sredstev in snovi, ki ga je izdelala pirotehnična ekipa slovenske vojske, naj bi bila sanacija območja končana nekje do pomladi prihodnjega leta. Sanacijo izvaja Slovenska vojska s svojim vrhunskim kadrom in strokovnjaki iz 157. logističnega polka ter z logistično podporo vseh enot Slovenske vojske, ki bodo znali pravilno odreagirati tudi v morebitnih nevarnejših trenutkih, je pojasnila Alenka Klepac iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za notranje zadeve. Dodala je, da naj bi glavnino sredstev uničili z eksplozijo, del sredstev z sežigom, ostali del pa z razstavljanjem in dokončnim uničenjem. Poskrbeli so tudi za varnost območja, kjer poteka sanacija, po potrebi se bo v varovanje vključevala še policija. Dela bodo po vsej verjetnosti trajala do pomladi prihodnjega leta. V aktivnostih bo, poleg poveljujočih na delovišču, izmenično sodelovalo 30 pripadnikov Slovenske vojske, občasno tudi po 20 hkrati na treh različnih mestih. Kot so še povedali, je na območju skladiščen zlasti bel in črn smodnik in različne kemikalije. Za okoliške prebivalce postopki naj ne bi bili moteči, slišale se bodo le občasne detonacije.

Enota za sanacijo bo imela v podjetju KIK svoje delovne in nastanitvene prostore, pripadniki Slovenske vojske pa se bodo na delo v Kamnik vsakodnevno vozili. Delali bodo največ štiri dni v tednu in z obveznimi odmori največ šest ur dnevno. Določene aktivnosti bodo potekale tudi ob sobotah in nedeljah.

Ne pričakujejo zapletov

Na občina Kamnik so si oddahnili in so zadovoljni, da sanacijo vodi Slovenska vojska, ki je strokovno usposobljena za tovrstne zahtevne naloge. Zato v času sanacije tudi ne pričakujejo zapletov, niti ne načrtujejo nikakršnih dodatnih aktivnosti glede obveščanja občanov, saj bo za to poskrbelo ministrstvo za notranje zadeve. Ker pa imajo za območje, ki bo naslednji mesec pristalo na dražbi, tudi predkupno pravico, imajo tudi možnost prodajalca zaprositi za ponudbo in se o morebitnem nakupu odločati po posredovani prodajni ceni.