Rokometaši Gorenja iz Velenja so v Španiji zamudili lepo priložnost, da bi naredili velik korak v boju za napredovanje v osmino finala v evropski ligi prvakov. V petem krogu skupine D so gostovali pri ekipi Naturhouse La Rioja v Logronu in v dramatični končnici izgubili z 31:34 (13:15). Z istim nasprotnikom se bodo Velenjčani pomerili tudi v šestem krogu, tekma pa bo v soboto, 23. novembra, ob 20.30 v Rdeči dvorani.

Ekipa trenerja Ivana Vajdla je letošnjo evropsko sezono začela z domačo zmago proti švedskemu Drottu, nato pa nanizala tri zaporedne poraze (Hamburg, Flensburg, Aalborg) in upala, da bo negativno serijo le prekinila v Logronu. Toda La Rioja, ki prvič nastopa med evropsko elito, ji je prekrižala načrte, poleg tega pa so igralci trenerja Jesusa Javierja Gonzaleza Fernandeza (na trenerski klopi je že od leta 2007) po dveh uvodnih porazih in dveh remijih premierno okusili slast evropske zmage.

Zdesetkani slovenski prvaki (brez Luka Dobelška, Kristiana Bećirija in Darka Cingesarja ter z rekonvalescentom Rokom Golčarjem) so bili povsem enakovredni do dvajsete minute, ko je bilo na semaforju 10:10. Nato so sledile minute gostiteljev, ki so povedli kar s 15:11, a je Velenjčanom uspelo do polčasa zaostanek zmanjšati za polovico. Na začetku drugega polčasa tekme v Logronu, prestolnici pokrajine La Rioja, ki je znana po odličnih vinih, je Gorenje hitro ujelo priključek (17:17), sredi tega dela igre pa je imelo tudi že plus štiri (22:18).

A drugouvrščena ekipa španske lige je s štirimi zaporednimi zadetki izničila zaostanek (22:22), izenačeno pa je bilo tudi pri 30:30 v 56. minuti. Gorenjev krožni napadalec Senjamin Burić je v naslednji minuti poskrbel za minimalno vodstvo z 31:30, po izenačenju La Rioje gostje niso znali izkoristiti igralca več, za nameček pa je kapetan Niko Medved zapravil še sedemmetrovko. Sledila je kazen: španska ekipa (brez prvega strelca, Kubanca Rafaela de Coste Capota, ki je odšel v Katar) je do zadnjega znaka sirene dosegla še štiri gole zapored in prišla do pomembne zmage v boju za četrto mesto, ki še kot zadnje pelje v osmino finala lige prvakov.

Organizator velenjske igre Staš Skube je bil s sedmimi zadetki najboljši strelec svoje ekipe, vendar je bila to zaradi poraza slaba tolažba za Trebanjca, ki je dan pred tekmo dopolnil 24 let. »Jezen in razočaran sem, tako nad sabo kot nad ekipo. Imeli smo jih na kolenih, a smo na koncu ostali praznih rok. Začetek tekme je bil malce slabši, saj smo še malo tipali nasprotnika, za katerega pa smo hitro ugotovili, da je premagljiv. Med polčasoma smo se dogovorili, da gremo še močneje v tekmo in v prvih desetih minutah nadaljevanja smo to tudi uresničili. Toda sledile so zapravljene priložnosti, ki so bile ključne. Namesto da bi si priigrali pet zadetkov prednosti, smo dovolili, da so nas Španci ujeli,« je ocenil Staš Skube. Kljub temu je prepričan, da bo La Rioja v soboto zvečer padla v Rdeči dvorani: »Malo smo še zeleni za ligo prvakov. A vseeno komaj čakam na povratno tekmo v Velenju, da jim vrnemo milo za drago.«

Skupina D, 5. krog: Hamburg – Flensburg 32:27 (15:14), La Rioja – Gorenje 34:31 (15:13), Drott Halmstad – Aalborg 26:35 (8:15), vrstni red: Hamburg 10, Flensburg 7, Aalborg 6, La Rioja 4, Gorenje 2, Drott 1.