Največjo odgovornost je Radek Štepanek nosil že lani. V Pragi je pri izidu 2:2 v zmagah stopil pred domače navijače in ugnal Nicolasa Almagra ter Češki prinesel prvo lovoriko v Davisovem pokalu, seveda v njeni samostojnosti. Pri 33 letih je prišel do največjega uspehe kariere, a enak preizkus ga je čakal letos. Oteževalna okoliščina je bila, da je tokrat odločilno zmago lovil v gosteh v Beogradu, olajševalna pa ta, da je bil njegov tekmec Dušan Lajović, ki preprosto ni igralec za raven finala Davisovega pokala. Štepanek je izpit ponovno opravil z odliko, zato je solatna skleda še drugič zapored pristala v lasti Češke.

Vse partije sta za nove (stare) prvaka odigrala Štepanek ter Tomaš Berdych. Vsak od njiju je izgubil z Novakom Đokovićem, a premagal mladega Lajovića (igral namesto poškodovanega Tipsarevića ter kaznovanega Troickega), skupaj pa sta v soboto prišla do odločilne zmage v igri dvojic. Glavni junak je bil na koncu vendarle Štepanek, saj je dobil odločilno točko. »Besede ne morejo opisati mojega veselja. Občutki so povsem drugačni kot lani. Da nam je uspelo ubraniti lovoriko, je nekaj neverjetnega. Še toliko bolj, ker smo igrali proti Srbiji v gosteh. Danes smo pisali zgodovino,« je najprej povedal Radek Štepanek, ki je prvi igralec v zgodovini Davisovega pokala, ki je dvakrat zapored v finalu dobil odločilno partijo. »Zadnji dvoboj sem igral sproščeno, saj sem imel izkušnje že od lani. Od petka naprej sem se na igrišču počutil zelo sveže. Hvala vsem navijačem, ki so prišli v Beograd. Na nas je lahko ponosna vsa Češka. Smo majhen narod, ki pa je dosegel nepozaben uspeh.«

S Srbi ima Radek Štepanek sicer že precej izkušenj. In to tako dobrih kot slabih. Štepanek na turneji velja za veseljaka. Večkrat imitira druge teniške igralce, kar počne v družbi najboljšega srbskega posameznika Novaka Đokovića. Skupaj sta imela tudi že nekaj nastopov pred igralci na posameznih turnirjih. Denimo v preteklosti v Barceloni, Adelaidu in Parizu. Manj prijazno se Štepanek spogleduje z Jankom Tipsarevićem. Češka je lani v Davisovem pokalu s Srbijo igrala v četrtfinalu, edini poraz za Čehe pa je proti Tipsareviću doživel Štepanek. Namesto da bi po izgubljenem dvoboju športno čestital tekmecu, je Tipsareviću ob stisku roke zraven pokazal še sredinec. Televizijske kamere dogodka niso natančno ujele, po koncu tekme pa je vsak od njiju predstavil drugačno zgodbo.

Čeprav je Štepanek član elitne stoterice že vse od julija 2002, najboljši pa je bil na osmem mestu štiri leta pozneje, je češki veteran najbolj poznan kot šarmer, ki osvoji marsikatero žensko srce. Vrsto let že ima status največjega zapeljivca med teniškimi igralci, srce pa je strl Martini Hingis, Petri Kvitovi ter nazadnje tudi Nicoli Vaidišovi, s katero se je ločil letos poleti.

Morda je Štepanek simpatije požel tudi pri najbolj slavni mami v teniškem svetu – Judy Murray, materi Andyja Murrayja. Selektorica ženske reprezentance Velike Britanije je v zadnjih dneh precej pozornosti na twitterju namenila ravno Štepaneku. Med drugim je v soboto med dvobojem dvojic zapisala: »Edina stvar, ki mi danes na Štepaneku ni všeč, je njegova majica.« Murrayjeva je imela v mislih majico, na kateri je bil lev, ki je zaščitnik Češke in ima v tej državi poseben pomen. Dan kasneje pa je Judy Murray v svet poslala še eno sporočilo: »Rada imam Štepaneka, toda nikakor njegovega stila oblačenja.«