Tina Maze se je včeraj odpravila v ZDA, kjer bodo v Beaver Creeku in Lake Louise naslednje tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju (včeraj je snežna inšpekcije vse tekme potrdila), z lepo popotnico. Prvič v karieri se je namreč v Leviju uvrstila na zmagovalne stopničke, potem ko je na slalomu zasedla tretje mesto. Pred Črnjanko sta se uvrstili slalomski velemojstrici. Mikaela Shiffrin je z uvodno zmago pokazala, da je prva favoritka slalomske sezone tako v skupnem seštevku kot na olimpijski preizkušnji. Ameriška najstnica je z dvema najhitrejšima vožnjama na Črni progi v Leviju najbližjo zasledovalko Mario Höfl Riesch prehitela za več kot sekundo, Nemka pa je pustila najboljšo slovensko smučarko za seboj za več kot pol sekunde. Za Tino Maze so bile razlike manjše, med vsemi alpskimi smučarkami na startni listi pa je najbolj presenetila Avstrijka Christina Ager, ki je za Korošico zaostala za pet stotink, ki so jo ločile, da bi se na svoji prvi tekmi svetovnega pokala pri 18 letih uvrstila na zmagovalni oder.

»Odvalil se mi je velik kamen od srca. Sploh po nastopu na prvi progi (dosegla je drugi čas – op. p.), ko mi je bilo po slabšem začetku v sezono v Söldnu zelo težko. Rezultat jemljem kot nekakšno opravičilo za Sölden in upam, da mi bo šlo zdaj laže naprej. Na Finskem sem imela dovolj miru. Soočila sem se z vsemi pritiski ter pokazala smučanje, ki je še mene malce presenetilo. Na prvi progi me je v zgornjem delu precej ustavil veter, sicer bi bila še hitrejša. Veter je igral precejšnjo vlogo, ampak tudi čez to sem šla, bolje smučala v strmini in rezultat je tu,« je po svoji 63. uvrstitvi na zmagovalne stopničke svetovnega pokala povedala Tina Maze. »Z doseženim rezultatom je bila vsa prtljaga, ki je šla z nami v ZDA, nekoliko lažja,« je v pozitivnem vzdušju zaključila skupna zmagovalka svetovnega pokala.

Andrea Massi se je najprej zahvalil vsem novinarjem, ki so potrpežljivo pustili pri miru Tino Maze, saj pravi, da je prav to najbolj potrebovala. »Res je bila težka tekma. Čestitke tudi novemu trenerju Walterju Ronconiju, ki je bil pod velikim pritiskom. Slalom je bil zanimiv. Tekmovalke iz prve jakostne skupine so imele na prvi progi težke razmere. Na drugi progi je Tina delno kontrolirala smučanje, delno napadla, kar je bila posledica slabše uvrstitve v Söldnu. Kdaj lahko tretje mesto pomeni več kot kakšna zmaga in tako je bilo za nas tokrat v Leviju,« je dejal vodja ekipe Tine Maze, nato pa najboljšo Slovenko primerjal z najhitrejšim tekačem na svetu Usainom Boltom: »Časi na treningih mi ne pomenijo veliko. Tina je bila pred Levijem zadaj. A je delala lepe zavoje, ki so obetali boljše čase. Delovala je nekako tako kot Usain Bolt, ki bi na treningih na 100 m tekel deset sekund. Vsem pa je jasno, da bo potlej na tekmi tekel vsaj 9,80, če ne že 9,60.«

»V ZDA še nimamo določene nobene baze. Hotel bomo imeli v Vailu. Upam, da bomo lahko trenirali v Copper Mountainu. Gremo korak za korakom, zelo skromno naprej. Kot vedno, ko smo odpotovali v ZDA,« je zaključil Massi.

V podobno prepričljivem slogu kot Mikaela Shiffrin je tekmece z dvema najhitrejšima vožnjama premagal Marcel Hirscher. Avstrijec še naprej navdušuje z neverjetno formo, s katero se je desetič zapored uvrstil na slalomski zmagovalni oder. Na začetku sezone je najbolj navdušil 19-letni Norvežan Henrik Kristoffersen, ki se je s startno številko 20 prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder, potem ko je moral poleg Hirscherja priznati premoč le še drugemu avstrijskemu velemojstru Mariu Mattu. Ivica Kostelić je s četrtim mestom potrdil, da si lahko veliko obeta od olimpijske sezone, velik slalomski napredek pa je pokazal tudi Američan Ted Ligety, ki se je uvrstil na enajsto mesto.

Medtem ko smo junake našteli, pa na koncu še nekaj stavkov o smučarjih, ki so bili le enkrat na startu, saj so bili prepočasni, da bi se uvrstili na drugo progo, ali so naredili napako. V zimski idili na severu Finske pa so imeli izjemne razmere in pogoje, saj je bila proga za višje startne številke pripravljena odlično. Med njimi so bili vsi Slovenci, ki ne slišijo na ime Tina. Maruša Ferk je dosegla 44. čas, Katarina Lavtar in Mitja Valenčič 46., medtem ko je Matic Skube odstopil že v zgornjem, ravninskem delu proge, tako da na tekmi ni imel niti dobrega treninga. Vse omenjene smučarje čaka mučno enomesečno čakanje na naslednji slalom svetovnega pokala, ko se bodo moški 15. decembra pomerili v Val d'Iseru, ženske pa dva dneva kasneje v Courchevelu. Zadosten razlog za prvo slovensko predolimpijsko paniko.