Vidni politik SDS Bojan Homan je kot kranjski podžupan danes odgovoren za največjo naložbo v zgodovini Kranja po osamosvojitvi. Čeprav se pri njej zapleta in razpleta na vse strani, pa Homanu uspeva, kot da bi se rodil v Ameriki – deželi neštetih priložnosti. Že res, da bi morali pametni, sposobni in ambiciozni uspevati povsod, celo v podalpski zatohlosti, a Homanu je vedno pomagala predvsem politična, strankarska lojalnost.

Ko je vstopil v politiko, so se mu namreč takoj začela odpirati vrata. Danes je tako mož, katerega beseda šteje, oziroma bi vsaj morala šteti. Obenem pa je še gasilec, mediator, ljubitelj motorjev, dejaven je na humanitarnem področju. V zgodovino iskrivih zamisli bo šel njegov zavrnjeni in s posmehom pospremljeni predlog mestnemu svetu v gorenjski prestolnici: »Kranj naj se imenuje Prešernovo mesto in mesto kranjske klobase!« Verjetno res ne gre skupaj, so si mislili tisti, ki ga niso razumeli.

Ena stranka – tri družine

Kranjska SDS je dejansko odskočna deska za podvige sedanjega poklicnega podžupana, ki živi v Zgornjem Bitnju. V Kranju namreč stranko obvladujejo tri družine. Tu so namreč še Branko Grims in njegov svak, tudi podžupan Dare Jarc ter družina mestne svetnice Saše Kristan in njenega sina Jureta. Omenjeni dejansko vodijo kranjsko stranko, ki ima kot del vladajoče koalicije velik, tudi in predvsem kadrovski vpliv. Pri Homanovih pa je tako, da oče v stranki vodi starejše, hči pa mlajši del stranke. Zato ni čudno, da je Bojan Homan čudežni deček kranjske politike, od katere že dolga leta tudi živi. Ko ga je začel lomiti strankarski kolega in tržiški župan Pavel Rupar, je Homan kot nadomestni poslanec leta 2006 zasedel njegov stolček in v trenutku postal znan slovenski javnosti. Malce manj znano je, da je po prenehanju mandata od državnega zbora po podatkih Supervizorja prejel okoli 50.000 evrov, saj je bil pogodbeni svetovalec in sodelavec poslanske skupine SDS. Kot nam je sam razložil, za področje zakonodaje in pri anketah. V tem času je bil tudi nepoklicni podžupan, prava funkcija in naloga pa ga je pričakala šele leta 2011, po zadnjih lokalnih volitvah. Od takrat ni več svetoval poslanski skupini, postal je poklicni podžupan in zaupana mu je gradnja komunalnega omrežja. Projekt Gorki je tista naložba, ki ji v Kranju doslej ni bilo para, in to je tudi področje, ki bi ga glede na izobrazbo, ki jo je v tem času pridobil, moral obvladati.

Zgleden dijak, še bolj zgleden študent

Res je začel s poklicno šolo, nato je presedlal na področje trgovine in postal poslovodja bencinskega servisa Voklo na gorenjski avtocesti. In ko so pri Petrolu servise oddajali v najem zaposlenim, je bil zraven. Zna biti, da je pri odločitvi pomagalo tudi to, da je politiko in s tem državnega naftnega monopolista takrat obvladoval njegov politični idol, zgled in ne nazadnje strankarski šef Janez Janša. Tudi njegova žena je bila zaposlena pri državnem bencinarju, in ko je Bojan zaslišal klic parlamenta in poslanski izziv postavil pred podjetništvo, je servis prevzela ona in tako je ostalo do danes.

Vmes pa je Bojan Homan dokazoval svoje sposobnosti tudi na področju osebne rasti in izobrazbe. Iz mizarske v trgovsko stroko ni bilo tako težko, a potem je bilo treba še do srednješolske izobrazbe. To mu je ponudila kranjska zasebna šola EDC, ki ji zdaj očitajo goljufije pri vpisovanju navideznih študentov. A Bojan Homan je bil zgleden študent, ki je z izobrazbo opravil v rekordnem času. Leta 2004 je namreč na EDC v Kranju opravil maturo, čez leto dni in nekaj mesecev pa že končal dveletno šolanje in z diplomo postal komunalni inženir. Da je še prej opravil prekvalifikacijo za gradbeno srednjo šolo, se razume samo po sebi. Pa ne samo to: diploma je bila za čisto desetko. Ker je Bojan Homan že med pripravami na maturitetne izpite obiskoval predavanja za komunalnega inženirja, je lahko tako strelovito končal šolanje, ki ga navadni smrtniki opravijo v dveh letih in pol. Njemu je zadoščal polovičen čas! Direktorico te, zdaj v javnosti ožigosane ustanove Darinko Rakovec je srečal kot kolegico v mestnem svetu, kasneje pa sta za stranko SDS kandidirala skupaj še na volitvah.

Zvest tudi kot politik

Strankarsko pripadnost (ali pa hvaležnost) pa še vedno rad izrazi tudi v Ljubljani. Ko so sodili prvaku njegove stranke Janezu Janši, je bilo kranjskega poklicnega podžupana dopoldne namesto v službi videti v sodni dvorani in okoli sodišča, ko je podpiral boj za pravico. Zvestoba naj bi sicer v politiki umirala, a v primeru lokalnega politika SDS to očitno ne bo držalo.

Ali gre za nagrado za zvestobo ali za izrazite sposobnosti podžupana, niti ni pomembno, Bojan Homan danes vodi več deset milijonov evrov vreden projekt. Že res, da se mu prav zdaj v krajih blizu bodoče čistilne naprave »dogaja narod«, a je Homan tudi poklicni mediator in v takih primerih ne le miri občane, pač pa zna svetovati tudi novinarju. »Napiši kaj lepega in dobrega in te bodo imeli ljudje raje,« je bil njegov nasvet. Tega se da hitro upoštevati, malo manj pa je znano, ali so upoštevali tudi tistega, ki ga je svetoval kolegom gasilcem. Ko je namreč nekoč kot podžupan in gasilec poslušal, kako manjka denarja za to dejavnost in kako gasilcem pomaga prodaja gasilskih koledarjev koncem leta, je čisto resno ponudil rešitev: polletni koledar naj prodajajo dvakrat na leto, pa bo prihodek dvakrat večji. Na pomoč!

Zlobneži in zavistneži kranjske politične scene so mu vedno zavidali tudi visoko in sloko postavo in ga prekrstili v Rodneya. Se spomnite tistega malce naivnega, a tudi razumnega brata slavnega DelBoya iz serije Samo bedaki in konji? No ja, v Kranju pa imajo s Homanom na čelu drugačne (ali pa včasih tudi žal podobne) humoreske.