Na 24. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu je osrednja nagrada vodomec, ki jo podeljujejo v sekciji Perspektive, pripadla filmu Miele italijanske režiserke Valerie Golino; celovečerni prvenec Golinove se na nevsakdanji način in brez odvečne sentimentalnosti ali moraliziranja ukvarja z vprašanjem evtanazije, poleg premišljene režije pa ga zaznamuje tudi odlična igra glavne igralke Jasmine Trince.

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, ki so jo sestavljali Tiziana Finzi, Nejc Gazvoda in Lordan Zafranović, Miele pokaže rojstvo »nenavadnega, tragičnega prijateljstva skozi temeljna vprašanja sodobne ter hkrati večne etike in morale v dognanem filmskem jeziku in intimnem, režijsko inteligentnem ozračju, ki gledalcu podari ključno vprašanje – kaj pomeni biti človek na koncu svoje poti«. Posebno omembo žirije si je prislužil film Obramba in zaščitaBoba Jelčića, »subtilna tragedija o človeški nemoči, ki gledalca zaklene kot življenje glavnega junaka«.

Nagrado fipresci svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev je prejel film Salvo režiserjev Fabia Grassadonie in Antonia Piazze, »impresivna in minimalistična pripoved, ki se poigrava z različnima zvrstema noir mizanscene in špageti vesterna«. Nagrado za najboljši kratki film je prejel TerarijHane Jušić z izredno občutljivo temo odraščanja, prvega okušanja spolnosti in želje po sprejetosti; žirija, ki so jo sestavljali Miha Knific, Andrej Korovljev in Wiktoria Pelzer, je menila, da je avtorici uspelo orisati ozračje, ki je »tako hermetično, da lika zapre v lastno osamljenost in odtujenost, ujeta v babičino hišo, dolgočasje in brezdelje«. Posebne omembe te žirije je bil deležen še kratki film PrenagljenGunhild Enger, »briljanten v svoji preprostosti in neposrednosti«.

Nagrado občinstva, imenovano zmaj, je na koncu med 33 celovečernimi filmi, ki ne bodo imeli slovenske distribucije, osvojil po resničnem seksualno-političnem škandalu posneti film Dekle na poziv švedskega režiserja Mikaela Marcimaina, ki je v izredno izenačenem glasovanju prejel le za odtenek višjo oceno (4,459) od lahkotne drame Frances Ha scenarista in režiserja Noaha Baumbacha (4,456) ter še nekaterih drugih. kul