Tudi Đoković ni bil dovolj

Đoković, ki je zagotavljal dve točki, je bil premalo, da bi se Srbi po treh letih spet veselili naslova. Prav gotovo bodo obžalovali odsotnost Janka Tipsarevića, ki zaradi poškodbe ni mogel igrati, manjkal pa je tudi suspendirani Viktor Troicki, z mladim Lajovićem pa niso mogli računati na presenečenje. Občutek je, da so svojo priložnost zamudili v igri dvojic, kjer bi si še najlažje zagotovili tretjo točko.

»Ne glede na vse, moram fantom samo čestitati. Prišli so do finala, se v njem borili po najboljših močeh, toda zmaga tu je bila le želja, realnost pa je bila povsem drugačna. Hvala Novaku, ki je spet pokazal svojo veličino, pohvale si zasluži tudi Lajović. Povsem nenadejano je moral v boj, imel je veliko željo, toda kakovost je bila vendarle na strani Čehov. Zasluženo se veselijo,« je po tekmi dejal kapetan srbske reprezentance Bogdan Obradović, ki ni pozabil pohvaliti niti občinstva v dvorani Arena: »Navijači so nas ves čas dvoboja fenomenalno bodrili, a verjamem, da niso preveč razočarani. Če pa so, jim obljubim, da to ni naš zadnji finale. Prepričan sem, da imamo kakovost, da pokal v naslednjih letih še kdaj osvojimo. Že naslednje leto bomo »jurišali« na zmago.«

Tretji naslov za Češko

Za Češko je to tretji naslov, prvega so osvojili leta 1980 še pod imenom Češkoslovaška. »Težko opišem, kako vesel sem in ponosen. To so moji najlepši trenutki kariere, čeprav sem že osvojil dva grand slam turnirja v dvojicah in bil tudi med posamezniki med najboljših deset na svetu. Toda zmagati z reprezentanco in to drugič zapored je lepše,« je bil po uspehu navdušen Štepanek, ki je svoji ekipi zmago zagotovil tudi lani, ko je v petem, odločilnem dvoboju obračuna s Španijo premagal Nicolasa Almagra.

Dvoboj z Lajovičem, 117. igralcem sveta sicer ni najbolje začel. Takoj je izgubil servis, a se hitro vrnil, v nadaljevanju pa je povsem nadzoroval položaj in gladko zmagal. »Lajović je nadarjen igralec, a neizkušen, kar se v takih dvobojih še kako pozna. Pritisk je bil zanj prevelik,« je dejal Štepanek, junak reprezentance, ki je prva po Argentini leta 2008 naslov osvojila v gosteh.