Že v prvi sezoni nastopanja v svetovnem prvenstvu je Volkswagen dosegel veliki cilj, naslov svetovnega prvaka. Nemška tovarna je stavila na Sebastiena Ogierja, Francoz pa je že pred koncem sezone potrdil, da bo pravi naslednik rojaka in soimenjaka Sebastiena Loeba. Ogier je naslov potrdil danes, ko je slavil še na valižanskem reliju.

"Za Volkswagen in zame je to izredno leto. Današnji dan pa je pomenil le še piko na i," se je devete zmage v sezoni veselil Ogier. V Walesu je Volkswagen dosegel dvojno zmago, saj je bil Jari-Matti Latvala, ki je ta reli dobil v prejšnjih dveh izvedbah, drugi. Ogier je v sezoni ob devetih zmagah dosegel še dve drugi mesti, le dvakrat pa ostal brez stopničk.

V skupnem seštevku je drugo mesto pripadlo Neuvillu. Belgijec, ki je zadnjič vozil za Ford, saj se bo v sezoni 2014 preselil k novemu udeležencu prvenstva Hyundaiju, je s tretjim mestom na valižanskem reliju dobil dovolj točk, da jih je ohranil še 14 pred Latvalo.

Ogierjeva in Vokswagnova prevlada sta bili v sezoni 2013 podobno občutni kot tisti, ki sta ju leta 2008 uprizorila Citroen in Sebastien Loeb, ki je takrat zmagal na 11 dirkah. Ogier je naslov osvojil že tri dirke pred koncem, konstruktorska lovorika je bila v rokah Nemcev dirko pred koncem SP.

Medtem ko so se pri Volkswagnu veselili uspehov na zadnjem reliju in v celotni sezoni, pa so bili manj razpoloženi pri Citroenu. Njihov dolgoletni prvi voznik Loeb je imel letos le še obrobno vlogo, nastopil le na nekaterih izbranih relijih, kariero voznika v tem tekmovanju pa je devetkratni prvak končal z odstopom na domačem reliju v Alzaciji. V naslednji sezoni bo Francoz vozil za ekipo Citroena v prvenstvu WTCC.

Brez uvrstitve tudi Robert Kubica in Mikko Hirvonen

Podobno kot Loeb zadnjega je svoj prvi reli v tovarniški ekipi za SP končal nekdanji dirkač formule 1 Poljak Robert Kubica. V Walesu je namreč kar dvakrat odstopil, obakrat pa tudi poskrbel, da so imeli njegovi mehaniki veliko dela. Najprej se je v petek v četrtem "brzincu" uštel pri zaviranju in zletel s ceste, avto pa je pristal na strehi. Dirkač in njegov novi sovoznik Michel Ferrara sta ostala nepoškodovana, po pravilih tekmovanja sta lahko znova startala danes, a nista prišla daleč. V 11. preizkušnji je namreč prišlo do nesporazuma v komunikaciji med voznikom in sovoznikom, posledica pa je bil nov izlet s ceste in nov odstop. Tudi Finec Mikko Hirvonen relija ni končal, edini s točkami je bil tako Španec Dani Sordo na sedmem mestu.

Sezona 2014 se bo začela s tradicionalno preizkušnjo v monaški kneževini sredi januarja naslednje leto, v koledarju SP pa je, tako kot letos, 13 dirk.