Ne več zgolj 2G

Evropska komisija je sprejela nova pravila, ki potnikom med leti v EU omogočajo uporabo najnovejše brezžične komunikacijske tehnologije. Od leta 2008 pravila EU dovoljujejo uporabo tehnologije 2G (GSM) med leti, zdaj pa sta dovoljeni tudi tehnologiji UMTS (3G) in LTE (4G).

Letalske družbe bodo še vedno same odločale, s katerimi storitvami bodo opremile svoja letala. To pomeni, da nova pravila zgolj omogočajo letalskim družbam, da to storijo, ne zagotavljajo pa pravice potnikom do teh storitev. Potniki se lahko z boljšimi satelitskimi internetnimi storitvami sicer povežejo, ko letalo preseže 3000 metrov višine.

Vseeno brez klicev

Easa je sporočila, da bi lahko osebne elektronske naprave, kot so tablice, pametni telefoni, elektronski bralniki in mp3 predvajalniki, v bližnji prihodnosti uporabljali v vseh fazah leta. Potniki bodo morali sicer vklopiti t.i. letalski način, kar pomeni, da z mobilnimi telefoni med letom še vedno ne bodo mogli klicati, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pravila Ease trenutno določajo, da potniki elektronskih naprav na letalih ne smejo uporabljati med vožnjo po stezi, vzletom in pristankom. Nova pravila naj bi izdali do konca novembra, veljala pa bodo na letalih, ki jih upravljajo evropski letalski prevozniki.

"To je velik korak v procesu krepitve svobode pri uporabi osebnih elektronskih naprav na krovu letala, ne da bi s tem ogrozili varnost," je povedal izvršni direktor Ease Patrick Ky.