S posebno projekcijo zmagovalnega filma v ponedeljek ob 18. uri bodo tudi dokončno zagrnili zaveso nad letošnjim festivalom.

V sekciji perspektiva si je posebno omembo žirije v sestavi Tiziana Finzi, Nejc Gazvoda in Lordan Zafranović zaslužil film Obramba in zaščita Boba Jelčića.

Film je subtilna tragedija o človeški nemoči, ki gledalca zaklene kot življenje glavnega junaka. In z vsakim smehom, sproženim z odlično režiranimi situacijami vsakdanjega absurda, nas film skoraj nevidno pelje v kletko protagonista, kjer nas na koncu tudi pusti - in s tem doseže več, kot če bi nam pustil vrata odprta, so zapisali žiranti.

Salvo impresivna in minimalistična pripoved

V obrazložitvi za nagrado FIPRESCI je zapisano, da je Salvo impresivna in minimalistična pripoved, ki se poigrava z različnima zvrstema noir mizanscene in špageti vesterna.

Nagrado za najboljši kratki film je prejel Terarij Hane Jušić, ki prikazuje izredno občutljivo temo odraščanja, prvega okušanja spolnosti in želje po sprejetosti.

Žirija, ki jo sestavljajo Miha Knific, Andrej Korovljev in Wiktoria Pelzer, meni, da je avtorici uspelo orisati ozračje, ki je tako hermetično, da lika zapre v lastno osamljenost in odtujenost, ujeta v babičino hišo, dolgočasje in brezdelje. Režiserka izjemno ekspresivno podaja nov pogled na človeško radovednost.

Posebno omembo žirije si je prislužil še kratki film Prenagljen Gunhilad Engerja, ki je "briljanten v preprostosti in neposrednosti". Mikroskopsko prizorišče družinskega srečanja v avtu gledalca vplete v neprijetno spoznavanje s starši.

Občinstvo je prepričal, in si tako prislužil nagrado zmaj, film Mikaela Marcimaina Dekle na poziv.