Gregor Jeza, direktor državne družbe Elektrooptika v času, ko je nekdanjim vodilnim v aferi Orion z njenega računa s fiktivnimi dokumenti uspelo dvigniti milijon evrov, se bo z nekdanjim delodajalcem srečal na sodišču.

Delničarji Elektrooptike, med katerimi je s 70,5 odstotka delnic daleč največji državni PDP, so namreč na včerajšnji skupščini odločili, da mora družba najpozneje do konca leta proti Jezi vložiti tožbo za povrnitev škode. Njene podrobnosti za zdaj niso znane, prav tako ne višina zneska, ki ga bo Elektrooptika zahtevala od Jeze. Temu očita, da kot direktor družbe ni vodil s skrbnostjo dobrega gospodarja, škodo pa naj bi ji povzročil s predčasno razvezo depozitov, ki jih je imela Elektrooptika pri treh bankah. Spomnimo, Jeza je krmilo Elektrooptike, ki jo je država ustanovila leta 2007 in nanjo iz Fotone prenesla skoraj trideset let stare terjatve iz poslov na Bližnjem vzhodu in v Afriki, prevzel konec lanskega leta. Že v januarju in februarju se je odločil razdreti omenjene depozite. Denar je tako raje pustil na dveh tekočih računih družbe, s čimer je (ne)hote močno olajšal njihovo izvršbo, pri čemer s svojo odločitvijo ni seznanil lastnikov družbe. Skoraj hkrati so neznane osebe poškodovale poštni nabiralnik družbe v Stegnah v Ljubljani, kar je dokončno odprlo pot izvršbi. To je v elektronski obliki na sodišče vložilo podjetje Atractor Project Management, ki je v lasti nekdanjih vodilnih v aferi Orion. Zanjo pa v Elektrooptiki sploh niso vedeli, ker je obvestilo o njej – naključno ali ne – izginilo iz odprtega nabiralnika. Za nameček okrajno sodišče sploh ni preverjalo resničnosti listin, ki jih je k predlogu za izvršbo predložil Atractor Project Management. Te so bile po naših podatkih fiktivne.

Četudi je Jeza, nekdanji direktor Hita Šentilj, javno večkrat zatrdil, da pri izvršbi ni imel nobene vloge, bo odškodninska tožba morda razkrila tudi nekatere neznanke, povezane z njegovim premoženjem. Poročali smo že, da naj bi v poročilu o premoženjskem stanju, ki ga je lani predložil komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), navedel tudi, da ima v lasti več kilogramov zlata. Tega naj bi hranil v Avstriji. A že takrat so naši sogovorniki, tudi iz Maribora, o navedbah Jeze močno dvomili. Pri tem so celo ugibali, ali bi lahko Jeza s podatki o zalogah zlata »prikril« morebitne prilive na svoj račun iz drugih poslov. Njegovo podjetje Solarna tehnika je namreč v zadnjih treh letih skupno ustvarilo le skoraj 10.000 evrov prihodkov, stalno prebivališče pa ima v stanovanju v Mariboru, ki je v lasti njegovih ožjih sorodnikov. Jeza sicer po novem vodi eno od mariborskih zastavljalnic.