Prihodnji konec tedna bo ob svetovnem tednu podjetništva sočasno potekal tudi podjetniški vikend za študente po Sloveniji. Potekal bo v petih univerzitetnih oziroma visokošolskih središčih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Kopru in Novem mestu. Startup vikendi za študente so intenzivni, interdisciplinarni, osredotočeni na konkretizacijo in tudi zabavni vikendi, na katerih študentje razvijajo svojo poslovno idejo po najsodobnejših metodologijah, kot so »d.school«, »lean startup« in »business model generation«.

Najboljšim bodo ponudili podporo tudi po dogodku

Cilj tovrstnega usposabljanja je spodbuditi nastajanje inovativnih podjetniških idej, predvsem pa študentom predstaviti orodja, ki so v današnjem času ključna za podjetniško oziroma inovativno udejstvovanje. Hkrati je tovrsten pristop pomemben za razvoj mehkih veščin, ki so danes nujne za njihov karierni razvoj, pravijo organizatorji. Prijavijo se lahko vsi študentje, ki so ustvarjalni, zagnani in pripravljeni delati v timu, imajo podjetniške ambicije in ideje, ki bi jih radi uresničili, ter imajo znanje in bi radi postali del ustvarjalnega start up tima. »Primarno je dogodek namenjen študentom, prijavijo pa se lahko tudi drugi zainteresirani. Cilj je, da oblikujejo resen projekt, ki ga bodo nato lansirali na trg,« je povedala Urška Simčič, soorganizatorka Startup vikenda v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju. Dodala je, da bodo najboljšim ekipam tudi po končanem Startup vikendu v podpornih institucijah ponudili mentorstva in jim pomagali, da bodo izdelek čim prej spravili na trg, kar je tudi dodana vrednost tokratnega Startup vikenda.

Na začetku dogodka bodo študentje javno predstavili svoje podjetniške ideje in k sodelovanju skušali privabiti še druge udeležence ter tako sestaviti ekipe za delo. Sledilo bo motivacijsko predavanje uspešnega znanega podjetnika, ki je znan predvsem na lokalnem območju, kjer bo potekal posamezni podjetniški vikend, nato pa bo nastopil čas za delo. Ekipe bodo imele ves konec tedna časa, da iz osnovne zamisli pripravijo zanimiv prototip, ki ga bodo nato v soboto oziroma nedeljo, tako bo v Ljubljani, predstavile na zaključnem dogodku pred strokovno komisijo. To bodo sestavljali slovenski vlagatelji in mentorji, ki bodo mladim že med uresničevanjem ideje pomagali s svojimi nasveti in izkušnjami. »Cilj je ustvariti čim več kakovostnih projektov, ki bodo nove zgodbe o uspehu, zato tudi ni toliko pomembno, koliko bo teh idej,« je dejala Simčičeva in dodala, da bodo pridobljene izkušnje nekatere študente lahko tudi samo spodbudile, da bodo pričeli resneje razmišljati o podjetništvu in se morda na to pot podali čez kako leto ali dve.

Želijo si okoli 500 udeležencev

Organizatorji pričakujejo, da se bo v Ljubljani, kjer bo Startup vikend potekal v Tehnološkem parku Ljubljana in v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju, dogodka udeležilo okoli 200 študentov, v drugih mestih pa vsaj po 20. Skupno si jih želijo vsaj 500.

Ker je število mest omejeno, bodo imeli prednost tisti, ki se bodo prijavili prej, prijave pa so mogoče do torka, 19. novembra, na spletni strani www.startup.si.