Pritožilo se je bosansko podjetje Euro-Asfalt iz Sarajeva, ki sicer ni bilo med najcenejšimi ponudniki. Naj spomnimo, da se je na zadnji razpis prijavilo pet gradbenih podjetij. Direkcija je izbrala Gorenjsko gradbeno družbo, ki je bila z 22,2 milijoni evri vredno ponudbo sicer za 300 tisočakov dražja od podjetja Integral Inženjering iz Sarajeva. Zdaj pa se je pritožilo podjetje Euro-Asfalt, ki bi dela sicer opravilo za 25,5 milijona evrov in je bilo po ceni šele tretji ponudnik. Euro-Asfalt trdi, da Gorenjska gradbena družba ne izpolnjuje kadrovskega in referenčnega pogoja iz razpisa, zato direkciji za ceste predlaga razveljavitev odločitve.

Glede na zakon o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja mora zdaj najprej Direkcija RS za ceste odločiti o revizijskem zahtevku in ga bodisi zavrniti ali pa mu ugoditi in izbiro razveljaviti. Najprej bodo o revizijskem zahtevku obvestili vse ponudnike, nato pa Gorenjsko gradbeno družbo pozvali, da se opredeli do navedb v njem. Že ta postopek bo trajal nekaj časa, če pa bo Direkcija RS za ceste zahtevek zavrnila, se bo postopek avtomatično nadaljeval pred državno revizijsko komisijo. Vse skupaj se bo tako še dodatno zavleklo, gradnja se torej spet odmika, s tem pa tudi možnost črpanja evropskega denarja. Če država ta denar izgubi, sama sredstev za nadaljevanje gradnje nima in Škofjeločani se bodo na nujno potrebno obvoznico še načakali.

Direktor Direkcije RS za ceste Gregor Ficko je že večkrat poudaril, da če letos ne začnejo gradnje, jim ne bo uspelo uloviti rokov za črpanje evropskih milijonov. A je včeraj za Dnevnik izrazil prepričanje, da bi do novega leta še vedno lahko podpisali pogodbo z izbranim izvajalcem in začeli dela. »V ponedeljek opolnoči se izteče rok za pritožbe, tako da bomo počakali, ali bomo dobili še kakšno. Danes se že ves dan ukvarjamo s pritožbo Euro-Asfalta. Prepričan sem, da lahko, če bomo vsi hitro in učinkovito opravili svoje delo, še vedno pripeljemo postopek do pravnomočnosti še letos. Verjamem, da ne bo odveč oddelati še kakšno naduro. Pričakujem, da bo o zadevi odločala državna revizijska komisija, njena odločitev pa bo dokončna,« je razložil Ficko.