Posek dreves v Ljubljani že skoraj pregovorno zbudi bes sosedov. Enako je bilo ta teden Na jami v Spodnji Šiški, ko je kamniška družba Žurbi posekala drevesa nasproti nepalske restavracije Himalaya. Nekateri stanovalci bližnjega bloka so bili razočarani, ker so padla drevesa, ki so dajala prijetno senco in ozelenila okolico. Drugi pa so se razburjali, da si je nekdo prilastil parkirišča, kjer so prej mirno parkirali svoja vozila. Zaradi tega ni čudno, da so stanovalci v sredo na pomoč poklicali tudi policijo.

A možje v modrem niso mogli ukrepati, ker ni bilo znakov kaznivega dejanja ali elementov prekrška, je dejal tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Vinko Stojnšek. Žurbi je namreč drevesa sekal na zasebni lastnini, kar mu je naročil lastnik Valent Šebijan, ki je zemljišče letos kupil od državne družbe za svetovanje in upravljanje D.S.U. Šebijan je še zatrdil, da je pridobil tudi soglasje mestne občine Ljubljana, da drevesa odstrani in uredi parkirišče. To informacijo smo želeli preveriti tudi na občini, a njihovega odgovora nismo prejeli.

»Ta drevesa so bila starejša kot 50 let, veliko jih je bilo gnilih in svetovali so mi, naj jih odstranim, saj če bi kakšna veja padla na avtomobil, bi bil za škodo odgovoren jaz,« je pojasnil Šebijan, ki namerava na mestu dreves za 10 parkirnih prostorov povečati obstoječe parkirišče, ki trenutno sprejme 20 vozil. Šebijan potrebuje parkirišče za svoj penzion z 28 posteljami in za gostilno, ni pa želel razkriti, koliko je odštel za nakup zemljišča. Ceno smo pridobili na D.S.U., kjer je svetovalka direktorja družbe Katja Ujčič razkrila, da je kupec za tri parcele odštel 32.400 evrov.

»Nekateri so me spraševali, če lahko parkirajo na tem parkirišču, in sem jim rekel, da če bo prosto, naj parkirajo. Me ne moti. Tudi sosedu mizarju, ki ima delavce iz Dolenjske, sem dovolil, da delavci parkirajo, v zameno pa mi je ponudil, da mi bo odstranjeval sneg s parkirišča,« je pripovedoval Šebijan in zagotovil, da ne namerava nikomur povzročati težav. Povedal je tudi, da se je s sosedi, ki potrebujejo parkirni prostor, pripravljen dogovoriti o najemu.

Parkirišča ne namerava asfaltirati, temveč ga bo tlakoval s tlakovci, med katerimi bo trava, da bo parkirišče videti čim bolj živo, je dejal Šebijan. »Posadil bom kako mlado drevo, ki ne bo nevarno za avte. Stanovalcem sem tudi rekel, da si bodo lahko sami izbrali, kaj naj posadim. Naredil bom to, kar jim bo všeč,« je obljubil novi lastnik.

Velja omeniti, da D.S.U. prodaja še dve drugi parceli, ki se dotikata Šebijanovega zemljišča, veliki 1780 kvadratnih metrov. Njuna vrednost je 101.460 evrov, gre pa za park, kjer občinski prostorski načrt dovoljuje gradnjo podzemne garaže. Na teh dveh parcelah lastnik sicer lahko vkoplje parkirne garaže, vendar pa mora na vrh nasuti zemljo, ki bo omogočila zasaditev dreves. Prostorski načrt hkrati narekuje, da mora lastnik ohraniti vsa obstoječa drevesa.

Čeprav stanovalci Na jami uporabljajo parkovne in parkirne površine v okolici blokov, pa nobeno od njih v zemljiški knjigi ni vpisano kot pripadajoče zemljišče blokov. Večina zemljišč je vpisanih kot last bodisi ljubljanske mestne občine bodisi last nekdanje tovarne obutve Zvezda, ki je bila v družbeni lasti. Obstaja torej možnost, da se bodo Zvezdine nepremičnine slej ko prej znašle na trgu in nato v rokah zasebnikov.

Zaradi tega je presenetljivo, da si sodeč po podatkih v zemljiški knjigi za zdaj le en stanovanjski blok (z vhodoma Vodnikova 30 in 32) prizadeva urediti lastništvo parkirišč in zelenic. Ta blok namreč meji na zemljišča, ki so v zasebni lasti neke fizične osebe. Stanovalci so zato angažirali odvetniško družbo Čeferin, ki je letos poleti že sprožila postopek za določitev pripadajočega zemljišča.