Phelps, dobitnik skupno 22 olimpijskih kolajn, se je po izjemnih nastopih na lanskih olimpijskih igrah v Londonu, na katerih je osvojil štiri zlate in tri srebrne kolajne, tekmovalno upokojil in končal kariero. Z vstopom v protidopinški program Usade (Ameriška protidopinška agencija) je nakazal, da bi se lahko vrnil v bazene za olimpijske igre 2016 v Rio de Janeiru.

Osemindvajsetletnik, ki sicer vztrajno zatrjuje, da nima več načrtov za plavanje na najvišji ravni, je še podžgal govorice o morebitni vrnitvi v tekmovalne bazene, potem ko se je v zadnjem četrtletju leta 2013 spet podvrgel protidopinškim kontrolam in vstopil v program boja proti dopingu, je sporočila Usada, ki je plavalca v zadnjih treh mesecih že dvakrat testirala.

To bi lahko bil prvi korak na poti do vrnitve. Pravila Fine (Mednarodna plavalna zveza) namreč velevajo, da mora biti športnik v program vključen najmanj devet mesecev pred nastopom na tekmovanjih pod okriljem Fine.

Phelps je poleti sicer zanikal govorice in dejal, da le občasno trenira v Baltimoru s svojim dolgoletnim trenerjem Bowmanom. "Michael trenira s fanti le zato, ker se počuti, da je brez kondicije, da ni v dobri formi. Zato se vrača na bazen in malo trenira. Ne vem, če to pomeni, da se vrača. Šele če bi ga videli nastopiti na tekmovanju, bi lahko rekli, da se res vrača na sceno," je dejal Bowman.